IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визитата на Меркел в Южен Кавказ бе сигнал за изграждането на Южен коридор

Според журналиста Мария Стоянова Германия ясно се насочва към поемане на председателството на Европейската комисия

22:24 | 27.08.18 г. 1
Визитата на Меркел в Южен Кавказ бе сигнал за изграждането на Южен коридор

Интересите на Германия в Южен Кавказ (Азербайджан) са преобладаващо енергийни, икономически и политически, заяви бившият кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Стоянова коментира обиколката на германския канцлер Ангела Меркел в страните от Кавказ и мястото на този регион в германската външна политика

„По отношение на Азербайждан преобладаващ е енергийният, икономическият интерес. 70% от бизнес активността на Германия в Южен Кавказ са фокусирани и концентрирани именно в Азербайджан. Германски фирми строят там. Също така това е страна, богата на природни залежи като газ, който Германия би искала с удоволствие да транспортира към Европа, включително и през нашата страна, през т.нар. Южен коридор, който за Германия вече е и от политически интерес“, каза Стоянова.

Журналистът обясни, че с обвързването със „Северен поток“ 2 Германия си е спечелила много критики от страна на балтийските държави затова, че прави Европа изключително зависима от руски газ.

„Затова посещението в Азербайджан беше изключително важно - да се даде политически сигнал към изграждането на другия газов коридор, наречен "Южен", който трябва да транспортира азерски газ от Турция през България чак до Италия. И да се успокоят страстите в Европа за подозираната зависимост от Русия. Това, разбира се, от друга страна освен сигнал към европейските партньори е сигнал и към президента на Русия“, допълни тя.

Стоянова коментира още, че за Германия европейската идея е изключително важна, защото тя е нейната собствена история.

„Затова най-накрая германски политик дръзна да каже „добре, ще се стремим към председателството на ЕК“. Нямайте съмнение, че досега ръководството на европейските институции е минавала с германска подкрепа. Но за първи път Германия казва „ние ще поемем ръководството“. Още повече, че има и друг обективен факт – Германия няма особени шансове да оглави ЕЦБ, каквито бяха плановете преди това“, заяви журналистът.

Тя обясни, че кандидатът, който Германия би излъчила - председателят на нейната централна банка, не се ползва с особена подкрепа в средите на банкерите, които би трябвало да гласуват за него.

„Той има подкрепа само от Холандия, което не е достатъчно. Рационално погледнато – няма големи шансове този човек да стане председател на ЕЦБ. „Тогава да се върнем към основната ни отговорност и грижа – Европа да пребъде“ - това Меркел заяви вчера и в едно лятно интервю за телевизия ARD”.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Оправете си заглавието - има разлика между Южен поток и Южен газов коридор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още