IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания предупреждава, че преговорите с ЕС са на "много труден" кръстопът

Преговарящите от Лондон твърдят, че Брюксел представя нови искания в 12 без 5

16:23 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания предупреждава, че търговските преговори с ЕС са на „много труден“ кръстопът, предава Bloomberg.

Интензивните разговори продължават в Лондон в опит да се осигури пробив.

Атмосферата на преговорите се е влошила вчера (3 декември), след като британските представители са обвинили Европейския съюз (ЕС), че са представили нови искания „в 12 без 5".

От британското правителство не дават детайли за причините за конфликта. Говорител на кабинета посочва, че евентуална сделка трябва да уважава суверенитета на Великобритания, както и да дава на Лондон контрол върху собственото му законодателство и граници.

„Преговарящият ни екип работи усърдно, за да се опита да прокара мостове. Времето е много малко“, посочва зам.-говорителят на Борис Джонсън Шон Джепсън.

Преговарящите се състезават с времето, за да финализират сделката преди заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел, което започва в четвъртък следващата седмица (10 декември). И двете страни се надяват, че може да се стигне до сделка през почивните дни.

Междувременно днес Клеман Бон, френски министър по европейските въпроси, потвърди пред радио „Европа 1“, че Франция ще наложи вето върху всяка търговска сделка между ЕС и Великобритания, ако Париж не хареса условията.

„Ако не може да се постигне добро споразумение, ние ще се противопоставим. Всяка държава има право на вето“, коментира Бон.

Франция, Италия, Испания и Нидерландия поискаха да видят пълния текст на споразумението с Великобритания преди главният преговарящ за ЕС Мишел Барние официално да обяви, че има сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още