IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обвини Русия в тайно трупане на запаси от веществото "Новичок"

В интервю за BBC Борис Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл"

14:11 | 18.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю за BBC, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество, използвано при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и е проучвала как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства, предаде Ройтерс.

Великобритания твърди, че Русия е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок", за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, при което за пръв път от Втората световна война в Европа е било употребено химическо оръжие. Русия отрича да е замесена по какъвто и да е начин. 

"Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала "Новичок", каза Джонсън. 

Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни след около две седмици, заяви британското министерство на външните работи.

В интервюто за BBC Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл", предаде Асошиейтед прес. Министърът допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Новичок срещу Брекзичок - кой ще победиДали ще има още един опит за оставане в ЕС?Theresa May's ministers repeatedly warned that Brexit would put Britain at risk from Russiahttp://***.businessinsider.com/uk-cabinet-ministers-brexit-russia-putin-2018-3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
3 ракети, казал Хрущов, на някакъв дипломат на Нейно величество, който нещо лаел насреща му и от вашия остров няма да остане нищо освен спомен. 3 казал Хрущов и направил трипръста конфигурация.... Те за новичока се хванали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Помня, с не по-малка убеденост, твърдяха още, черни в Ирак било имало огромни залежи от ОМП, преди да го нападнат. Тихомълком, се оказа о ратното...Обаче, доколкото не очакваме скоро и Русия да нападнат, види се, ще продължи да си лаят, доде им дотегне на тях самите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Тайно са трупали запас, за да може точно преди изборите, да отровят някого с нея :D А нямате ли доказателства, че Путин е клониран и вечно ще бъде президент? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
anatoli75
преди 6 години
Нещата май се повтарят и после ТИШИНА:http://pik.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-10-%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%8A%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BA-news556125.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още