IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обяви кои страни могат да посещават гражданите й без карантина

В "зеления списък" влизат само 12 страни

22:08 | 07.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания ще разреши относително свободно пътуване с развлекателна цел до само 12 страни и територии, включително Португалия, в момент, когато опитва да рестартира туризма и същевременно да запази коронавирусната пандемия под контрол, предава Bloomberg.

Забраната за пътувания в чужбина с цел развлечение ще бъде смекчена от 17 май, потвърди министерството на транспорта. Връщането от пътувания в одобрените страни ще изисква тестове за COVID-19, но не и период на карантина.

Освен Португалия и островните й провинции Мадейра и Азорски острови в „зеления списък“ влизат още Израел, Исландия, Фарьорските острови, Сингапур, Бруней, Нова Зеландия и Австралия наред с британските територии Гибралтар и Фарьорски острови. В списъка не са включени европейски туристически дестинации като Испания, Гърция и Франция, както и трансатлантически пътувания, които са от жизненоважно значение за някои авиокомпании.

С разхлабването на контрола по границите Великобритания се озовава на водеща позиция в опитите за връщане на туризма към нормалното. Възобновяването на пътуванията ще даде и тласък на икономиката, след като страната ваксинира населението си по-бързо от Европейския съюз. Но ограниченото повторно отваряне предизвика смесена реакция от туристическите компании и беше определено като „много разочароващо и незаслужаващо коментар“ от генералния директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА).

„Единственият път за излизане от пандемията е внимателен, предпазлив и отговорен“, каза министърът на транспорта Грант Шапс на брифинг на Downing Street. „Причината да няма повече места в списъка е, че няма повече места, които са в благоприятната позиция, в която се озова Великобритания“, допълни той.

Премиерът Борис Джонсън се стреми да защити трудно постигнатите придобивки, след като Великобритания регистрира един от най-високите проценти на починали в света по време на кризата. Списъкът ще бъде ревизиран на всеки три седмици на фона на промените в броя на заразените и с набирането на скорост на ваксинирането в други части на света.

Строги ограничения

Повторното отваряне на ваканционните дестинации Португалия и Мадейра ще даде известна подкрепа на авиокомпаниите за кратки полети и туристическите компании, въпреки че само Мадейра е напълно отворена в момента. Редица други одобрени дестинации също имат строги ограничения за пристигащи пътници.

Главният изпълнителен директор British Airways Шон Дойл приветства британския план и заяви, че са били добавени допълнителни полети към португалския крайбрежен град Алгарве от авиокомпанията. Той призова още пазари да бъдат повторно отворени до края на юни.

Virgin Atlantic Airways нарече решението важна стъпка, но допълни, че правителството е „твърде предпазливо“ и че няма причина САЩ да не бъдат добавени незабавно в зеления списък. Притеснението му беше повторено и от EasyJet и Британската асоциация за пилотите.

Въз основа на  новата „светофарна“ система, дестинации, за които се смята, че представляват умерен риск, са включени в „кехлибарен списък“, изискващ пътуващите, влизащи във Великобритания, да се самоизолират за десет дни, а тези от високорискови „червени“ страни трябва да бъдат карантинирани в хотел за същия период.

Шампионска лига

Шапс заяви, че хората не трябва да пътуват до страни от червения списък освен в крайно наложителни случаи и също така ги посъветва да избягват пътувания в страни от кехлибарения списък. Великобритания ще „завърти бавно ключа“ за прибавянето на нови локации, а други ще бъдат поставени под наблюдение, ако има притеснения за броя на заразените, допълни той.

Червеният списък на Великобритания беше разширен до над 40 територии, включително Турция, която тази година трябва да е домакин на финала на Шампионската лига, в който ще участват два английски отбора. Шапс заяви, че почитателите не трябва да пътуват и че като алтернативен вариант домакин на мача може да бъде Великобритания.

Ръководителят на летище „Хийтроу“ Джон Холанд-Кей съобщи, че правителството е направило „положителен старт на събирането на семейства, подкрепа за международната търговия и разрешаване на ваканциите в чужбина“, но предупреди, че забавянията на гишетата за влизане в страната, които достигат до над шест часа, трябва да бъдат разрешени „със служители на всяко бюро в пиковите моменти“.

Холанд-Кей заяви миналия месец, че Испания и Гърция, които са сред най-популярните ваканционни дестинации за британците, може да получат зелена светлина съответно за юни и юли и че се надява маршрутите до САЩ да бъдат повторно отворени скоро, поне за американци, посещаващи Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още