IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да смекчи правилата за ваксинирани туристи

Ryanair заведе дело срещу страната заради политиките ѝ към пътуванията

19:09 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания обмисля да смекчи правилата за пътуване за хората, които са получили пълна доза ваксина. Ходът би успокоил авиокомпаниите, които предприеха съдебни действия срещу наложените от правителството ограничения за пътуванията в чужбина, предава Ройтерс.

Авиокомпаниите имат отчаяна нужда ограниченията да бъдат смекчени навреме за юли и пиковия сезон, когато извличат най-големи печалби, а сега Великобритания е блокирана в правила за карантина, които пречат на пътуванията.

Най-голямата авиокомпания в Европа Ryanair се обедини с Manchester Airports Group (MAG) в предприемането на съдебни действия срещу Великобритания заради политиката ѝ към пътуванията. Други авиокомпании също може да се присъединят към тях.

Те подадоха документи за съдебна проверка пред Английския върховен съд към обяд днес, съобщи говорител на MAG.

Но Великобритания съобщи, че е възможно известно разхлабване на ограниченията, като министерството на транспорта информира, че обмисля как ваксините може да бъдат използвани за пътувания в страната.

Над половината от пълнолетните британци са получили две дози ваксини срещу COVID-19, с което страната далеч изпреварва Европа.

Daily Telegraph съобщи, че Великобритания иска да последва хода на ЕС, като позволи на напълно ваксинирани туристи да избягват тестове за COVID-19 и карантина от юли.

„Започнахме работа, за да обмислим ролята на ваксините в създаването на различен набор от здравни мерки и мерки за тестване за пътувания в страната“, каза говорител на правителството.

Книжата на авиокомпаниите поскъпнаха зарази надеждите за промени на правилата. Цената на акциите на Ryanair и на собственика на British Airways IAG се повиши с 3%, а тази на EasyJet и на туроператора TUI е нагоре с 4%. Книжата на Jet2 поскъпнаха с 5%.

Непрозрачна система

Ryanair и други авиокомпании неколкократно призоваха правителството да позволи на ваксинирани туристи да избягват карантина и призова за смекчаване на ограниченията за някои по-нискорискови страни като Малта, испанските и гръцките острови.

EasyJet съобщи, че подкрепя правните действия и ще наблюдава развитието им.

Ръководителят на Ryanair Майкъл О’Лиъри заяви, че политиката на Великобритания в областта на пътуванията е тромава и я определи като „непрозрачна“ системата, класифицираща дестинациите като зелени, оранжеви или червени, като всеки следващ цвят носи по-строги правила за тестване и карантина.

Правителството отложи пълното отваряне на икономиката в понеделник заради растящия брой на заразените. Но надеждите на индустрията растат заради индикации, че Великобритания може да смекчи позицията си за пътуванията.

„Това е много добра новина и трябва да доведе до значителен рестарт на международните пътувания в много близко бъдеще“, коментира главният изпълнителен директор на Jet2 Стив Хийпи.

Зеленият списък с безопасни дестинации трябва да бъде ъпдейтнат на 24 юни и правителството съобщи през април, че ще направи преглед на политиката си към пътуванията до края на този месец.

Джес Норман, финансов секретар в министерството на финансите, каза пред Sky News в четвъртък, че нищо не е изключено по отношение на правилата за пътуване.

„Опитваме да се движим внимателно и постепенно в правилната посока, така че на този етап не мога да изключа нищо“, каза той.

Великобритания позволи възобновяване на международните пътувания през май, но почти всички големи дестинации като Испания, Франция, Италия и САЩ са изключени от зеления списък. Британците, посещаващи страни от оранжевия списък, трябва да преминат през 10-дневна карантина и да си правят редица тестове. За страните от червения списък има по-строги правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още