IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС отложиха със седмица новата порция преговори за Brexit

Според дипломати отлагането е свързано с речта на Тереза Мей за Brexit в края на месеца

22:20 | 12.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) отложиха новия кръг от преговори по Brexit с една седмица за края на месеца, като според някои дипломати това е с цел първо да бъде чута речта на британския премиер Тереза Мей по въпросите на Brexit, която се очаква на 21 септември, съобщава Ройтерс.

Четвъртият рунд от преговорите ще се проведе на 25 септември, а британското правителство посочи в изявление, че това е съвместно решение, взето, за да "даде повече време за консултации, които ще осигурят по-голяма гъвкавост за постигане на напредък".

В същото време няма потвърждение от Лондон, че речта на Мей ще бъде на 21 септември. Няма коментар и от Европейската комисия, макар че дипломати от Брюксел твърдят, че във вторник им е казано, че забавянето на преговорите е заради „политическия календар“ във Великобритания, а не поради някаква причина в Брюксел.

Очаква се по време на речта си Мей да очертае видовете преходни споразумения, които Великобритания иска, след като напусне Съюза през март 2019 г.

След последния кръг от разговори в края на август Брюксел заяви, че двете страни са далеч от постигането на споразумение за условията, при които кралството ще напусне блока.

Това породи съмнения дали двата допълнителни кръга, насрочени преди срещата на върха на ЕС на 19-20 октомври, ще доведат до достатъчен напредък, за да позволят на лидерите да започнат преговори за отношенията на ЕС с Великобритания след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още