IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис ще прави паневропейско движение срещу ограниченията

Бившият финансов министър няма да участва в изборите през септември

15:19 | 27.08.15 г. 1
<p>
	Бившите близки съратници - Алексис Ципрас и Янис Варуфакис. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бившите близки съратници - Алексис Ципрас и Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Бившият финансов министър в правителството на Алексис Ципрас (в оставка) – Янис Варуфакис, е решил да се фокусира върху европейската политика, става ясно от думите му пред австралийското радио АВС.

Той ще се опита да изгради паневропейска мрежа срещу ограниченията и няма да участва в изборите в Гърция през септември.

Една от причините за това е промененият курс на партията и на лидера, на които е служил. Според него само след месеци „корабът отново ще се разбие в скалите“. „Нямаме право да се изправим пред нашия смел народ, който гласува срещу тази програма, и да му предложим да приеме това, което ние знаем, че не може да бъде прието“, каза още той.

В последните дни анализаторите, които броят емблематичните лица, напускащи СИРИЗА, коментираха, че бившият финансов министър вероятно ще се присъедини към движението на Панайотис Лафазанис. Варуфакис коментира, че симпатизира на „Народно единство“, но не е заявявал, че ще се присъедини към тях.

Междувременно очакванията са и председателят на гръцкия парламент Зои Константопулу, доскоро близък съратник на Алексис Ципрас, също да създаде своя партия, която да работи в тясна връзка с формацията на Лафазанис.

Всъщност идеята за промяна в Европа вече беше изказана и от отиващия си премиер Алексис Ципрас. Той настоява, че работи за промяната на Гърция, но и на Европа, а след подписването на споразумението на 12 юли дори и Европа вече не е същата.

Промяната на неговите възгледи обаче не се хареса от съпартийците му и така започна разцеплението в СИРИЗА.
Един от недоволните е Янис Варуфакис, отбелязва още ABC. Според него при избора дали да подпише споразумението Ципрас е бил воден от своето его и от желанието си да бъде запомнен като гръцкия Де Гол или Митеран. 

Вчера за първи път Алексис Ципрас отговори на негативните коментари, отправяни му от Варуфакис. По негови думи бившият финансов министър е много добър икономист, но е предлагал хазартни решения и арогантно отношение и по тази причина е загубил доверието и на европейските партньори, и на самия премиер. В пространно телевизионно интервю отиващият си премиер отказа да коментира другите отцепници от СИРИЗА с думите, че техните действия ще получат оценка на изборите. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
"Варуфакис ще прави паневропейско движение срещу ограниченията "- Не разбрах: Срещу ограниченията или срещу връщането на поети дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още