IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Икономиката на еврозоната не се нуждае от допълнителни стимули

Натискът върху цените се запазва и това не налага да реагираме с икономически програми, смята гуверньорът на Бундесбанк

18:40 | 25.05.19 г. 5
<p>
	Йенс Вайдман.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че вижда признаци на натиск върху цените и заяви, че е против прибавянето на още стимули за икономиката на еврозоната, съобщава Bloomberg.

Европейската централна банка (ЕЦБ) подготвя нови прогнози за икономиката, след като последните данни и очакванията за намаляване на инфлацията поставиха под съмнение растежа през второто полугодие на 2019 г. Управителният съвет може да обмисли да реагира с мерки за стимулиране на икономиката по време на срещата си на 6 юни.

„Въпреки че икономическата инерция в момента се забавя, това става от много високо ниво“, посочи Вайдман, който е ръководител на германската Бундесбанк и претендент да наследи гуверньора на ЕЦБ Марио Драги тази година.

„Натискът върху цените се запазва и това положение не налага да реагираме с икономически програми или допълнителни стимули. Все още имаме благоприятна икономическа ситуация“, допълни Вайдман.

Германия беше основен двигател на растежа в еврозоната през първото полугодие на миналата година на фона на рекордно ниската безработица, която стимулира разходите. След това страната изпадна в рецесия през второто полугодие на фона на сътресенията при автомобилните й компании и растящото търговско напрежение, което застраши износа.

Правителството прогнозира ръст от само 0,5% на брутния вътрешен продукт тази година, а доверието на бизнеса през май достигна най-ниското си ниво от 2014 г. насам. Въпреки това има признаци за устойчивост. Ръстът се завърна през първото тримесечие, след като потреблението на домакинствата скочи до най-високото си ниво от близо осем години.

Международният валутен фонд съобщи този месец, че Германия, която има фискален излишък, както и излишък по текущата сметка, трябва да намали данъците и да осъвремени дигиталната си инфраструктура, за да намали уязвимостта си към външни сътресения като протекционизма в търговската област.

Вайдман, който говори по време на деня на отворените врати в Бундесбанк, избегна въпроси за това дали може да стане гуверньор на ЕЦБ през ноември,  като заяви, че това е политическо решение. Той също така изрази притеснението си, че независимостта на някои централни банки, включително американския Федерален резерв, е подложена на атаки от държавните ръководители.

„Разтревожен съм от политизирането на паричната политика. По отношение на нея нека не гледаме само към Европа, а също и към Турция или САЩ. Политизирането на паричната политика е решителен въпрос за нас, централните банкери“, каза Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
Lucifer
преди 4 години
Ти как и къде се виждаш след толкова демократичния ти колапс и пълен разпад на ЕЗ ???...на друга планета или???...стига глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Lucifer
преди 4 години
Ти как и къде се виждаш след толкова демократичния ти колапс и пълен разпад на ЕЗ ???...на друга планета или???...стига глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
serafima
преди 4 години
Еврозната, както и ЕС се нуждаят от сериозно лечение, но тези, които ги разболяха, не искат да си признаят и ни карат да гледаме през розови очила. Много съжалявам, че в някои случаи номерата им минават. Най-усърдният им угодник е Б. Борисов, а унизителното е, че ние въобще не чувстраве ползи от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 18
studioaa
преди 4 години
еврозоната се нуждае от смимули, но не икономически, а демократични, които биха довели до нейният тотален колапс. В еврозоната има дефицит на демокрация и дефицит от свобода на словото и единствено нейният разпад може да реши този проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Дано да го изберат него, и да вдигне лихвите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още