IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Чернева: Механизмът за върховенство на закона няма да остане само на хартия

Основният принцип в ЕС е, че тези, които са „най-отзад на опашката“, трябва да бъдат подпомагани, за да наваксат, посочва експертът

11:50 | 12.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Механизмът за върховенство на закона няма да остане само на хартия, заяви пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„Германското председателство даде на Варшава и на Будапеща възможността да кажат, че са победители, но спестовните страни също твърдят, че няма отстъпление от това, което те искаха. Видяхме класически европейски компромис. Механизъм ще има и тези, които нарушават върховенството, ще могат да бъдат глобявани, но Унгария и Полша ще могат да попитат Европейския съд дали този механизъм отговоря на договорките в ЕС. Ще има едно забавяне“, коментира Чернева. 

Тя поясни, че ако в рамките на това забавяне бъдат изхарчени неправомерно пари или има нарушение на върховенството на правото, механизмът ще може да се задейства и ретроактивно.

„Имаше жизнено опасен момент за ЕС, защото напрежението, внесено основно от Полша и от Унгария, беше стигнало до висока точка и заплашваше да стартира опасен процес на разцепление... Голяма част от поддръжниците на правителството на Качински, макар и то да има мнозинство, не искат Полша извън ЕС. Той видя, че още една крачка ще бъде отвъд ръба. Унгария много повече от много други се нуждае от фонда за възстановяване. Орбан отдавна няма мнозинство. Немското председателство разбра, че тези двама лидери нямат подкрепата на техните общества за антиевропейски политики“, изтъква Чернева.

По нейните думи основният принцип в ЕС е, че тези, които са „най-отзад на опашката“, трябва да бъдат подпомагани, за да наваксат.

„В момента ЕС се опитва чрез Фонда за възстановяване да помогне на най-слабите да не закъсат още повече. България трябва да осъзнава, че това е отговорност - да има кой да се грижи за теб, означава, че и твоето поведение трябва да е европейско“, подчерта Чернева.

Тя изтъкна, че Иран и Китай ще бъдат във фокуса на отношенията между ЕС и САЩ.

„Как ще се работи по отношение на Китай? Координация със САЩ по този въпрос няма да е лесна заради лични интереси. Сирия, Ирак, Иран, Северна Африка формират цяла зона на нестабилност, с която Европа може да се справи само с помощта на САЩ... Европа няма да може да се върне към ситуацията преди Тръмп, трябва да изгради собствени капацитети, собствен суверенитет, за да може да се справя с проблемите около нея и да има добро партньорство със САЩ“, поясни Чернева.

По думите ѝ германският канцлер Ангела Меркел се е превърнала в сила, която стабилизира Европа.

„Тя е онази последна фигура, която застана на пътя на популизма... Това, което направи Германия успешна е, че Меркел вземаше дългосрочни решения. Такива политици се срещат все по-рядко“, заяви директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Чернева , ми те някои вече преядоха от подпомагане бе ... я виж бокаса прехвърли 150 кила ... я се огледай какво става около него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още