IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit възнамерява да съкрати 18 200 души до 2018 г.

През третото тримесечие нетната печалба на италианската банка се понижава с 30% на годишна база, но е над очакванията на анализаторите

17:10 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони. Снимка: Ройтерс

Най-голямата италианска банка UniCredit възнамерява да съкрати около 18 200 работни места до 2018 г., тъй като иска да подобри печалбата и да заздрави капиталовите си буфери, предава Bloomberg.

Кредитната институция ще освободи служители в Германия, Австрия и Италия. Съкращенията, които се равняват на 14% от работната сила, включват 6 000 работни места, които ще бъдат закрити с планираната продажба на поделението на UniCredit в Украйна и на дела й в дружеството за управление на активи Pioneer Global Asset Management.

60-годишният главен изпълнителен директор на трезора Федерико Гицони се присъединява към директорите на Deutsche Bank AG и Credit Suisse Group, които предприемат подобни мерки, за да подобрят рентабилността на своите банки, след като рекордно ниските лихвени проценти и увеличаващите се капиталови изисквания притискат маржовете.

Гицони, който преразглежда плана за преструктуриране, който представи едва миналата година, ще се концентрира върху вътрешния растеж, както и върху бизнесите, които абсорбират по-малко капитал и генерират комисиони, което да компенсира свиващите се маржове.

"Одобрихме амбициозен план за изпълнение до 2018 г., който има за цел да потвърди способността на групата да увеличава капитала си с органичен растеж и да повишава рентабилността. Поставяме си тези цели на фона на предизвикателна икономическа среда, забавяне на световния растеж и исторически ниски лихвени проценти. Но сме реалисти за успешното им изпълнение, благодарение на отговорността, която поемаме с решенията си. Финансирането на този стратегически план ще стане изцяло със собствени средства”, обяви Гицони, цитиран от банката.

Освен това UniCredit понижава годишната си цел за печалбата за 2018 г. до 5,3 млрд. евро от първоначалните 6,6 млрд. евро. Анализаторите очакваха средна печалба от 4,9 млрд. евро до 2018 г.

Успоредно със съобщението за съкращенията, UniCredit обяви и тримесечните си финансови резултати. През третото тримесечие нетната печалба спада с 30% на годишна база до 507 млн. евро от 722 млн. евро, но се оказва над очакванията на анализаторите. Експертите прогнозираха нетна печалба за 431,6 млн. евро през тримесечието.

И това не е всичко. UniCredit или ще преструктурира, или ще продаде „слабо представящите“ си бизнеси, измежду които банкирането на дребно в Австрия и лизинговото поделение в Италия. Освен това италианската банка възнамерява да поеме директен контрол над операциите си в Източна Европа. В момента те се управляват от UniCredit Bank Austria.

UniCredit съобщи още, че ще се цели в постигането на коефициент на капиталова адекватност от първи ред от 12,6% спрямо предходните 10%. Към 30 юни 2015 г. този показател бе 10,4%.

В България UniCredit Bank Austria притежава 99,45% от капитала на УниКредит Булбанк – най-голямата банка у нас по размер на активите. Към 30 септември 2015 г. техният обем е 16,43 млрд. лв., като нараства с 18,4% на годишна база, показват изчисленията на Investor.bg на база надзорните отчети на Българска народна банка.

През деветмесечието на 2015 г. УниКредит спечели 242,965 млн. лв., или с 26,7% повече спрямо същия период на миналата година. Нетният лихвен доход се подобри с 6,9% на годишна база до 354,2 млн. лв., а нетният доход от такси и комисиони – с 12,8% до 146,4 млн. лв.

В края на септември 2015 г. домакинствата държат в УниКредит депозити за 6,348 млрд. лв., фирмите – за 4,835 млрд. лв., а сектор „Държавно управление“ – 325,6 млн. лв.

Портфейлът на УниКредит с фирмени заеми е в размер на 7,03 млрд. лв., жилищният – за 1,61 млрд. лв., а потребителският – в размер на 507,8 млн. лв. Към 30 септември 2015 г. УниКредит има и най-много инвестиции в ценни книжа сред банките у нас – за 2,23 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още