IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit може да продаде или листне на борса Pioneer Investments

Най-голямата италианска банка се опитва да се освободи от активи, за да заздрави баланса си

11:57 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UniCredit може да продаде или листне на борса Pioneer Investments

UniCredit планира да продаде или да пусне на борсата дял от своето поделение за управление на активи Pioneer Investments с оценка от около 2-3 млрд. евро, като част от по-широка програма за освобождаване от активи, пише Financial Times.

Най-голямата италианска банка отчете рекордна загуба от 15 млрд. евро през последното тримесечие. Отрицателният финансов резултат се дължи на заделените провизии за лоши кредити, както и на отписването на активи.  

Като част от стратегическа реорганизация UniCredit планира да пусне на борсата миноритарен пакет от Fineco – поделението си за онлайн потребителско кредитиране и да продаде Credit Management Bank – бизнесът си за събиране на дългове.

Тези и други продажби на активи целят да заздравят баланса на банката и да увеличат капиталовата й адекватност от първи ред от 9,4% на 10% до 2018 г.

Pioneer вероятно ще е следващият актив, предложен за продажба или борсова търговия, още в началото на идната година, коментират запонати с политиката на UniCredit. В следващите години е възможно и листване на борса на миноритарен пакет от немската HypoVereinsbank.

С листването на миноритарни пакети UniCredit се надява да покаже на инвеститорите стойността на различните си бизнеси, която според банката не е отразена подобаващо в цената на акциите й.

UniCredit се опита да продаде Pioneer преди четири години, но изостави плановете, скоро след като Федерико Гицони наследи Алесандро Профумо като главен изпълнителен директор през 2010 г.

Според запознат банката тогава е прекратила преговорите с френската Amundi заради политически натиск на фона на безпокойството по време на европейската дългова криза, че с чуждестранен собственик Pioneer ще купува по-малко италиански ДЦК.

Отогава насам обаче няколко европейски банки, сред които Lloyds, Santander, Crédit Agricole и Société Générale, продадоха своите компании за управление на активи, за да наберат капитал в подкрепа на балансите си.

Активите под управление на  Pioneer се повишиха с 10% през миналата година до 174 млрд. евро – половината от италиански инвеститори, а една пета – от американски. Приходите на компанията нараснаха с 3,9% до 732 млн. евро, но печабата й преди данъци спадна с 3% до 193 млн. евро.

С персонал от 2 хил. служители и операции в 27 страни Pioneer се стреми да увеличи активите си под управление до 260 млрд. евро през 2018 г. чрез инвестиции в нови продукти и подобряване на системите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още