IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария засилва кампанията срещу ръководството на ЕС

Отново основната тежест пада върху темата за миграцията

23:40 | 26.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарското правителство засилва кампанията си срещу ръководството на ЕС и отново го обвинява, че се стреми да насърчава масовата имиграция към Европа, предава БТА.

Във вторник унгарският правителствен говорител Золтан Ковач обяви, че унгарските граждани ще получат писмо от премиера Виктор Орбан, в което се разяснява какво представлява това, което Унгария нарича, проимиграционни усилия на ЕС, на които тя се противопоставя.

В писмото се отбелязва, че „брюкселските бюрократи искат да разбият съпротивата на страните, противопоставящи се на имиграцията“. В него се допълва, че ЕС „не е научил нищо от ужасяващите терористични атаки от последните години“ и „иска да доведе дори още повече мигранти в Европа“ посредством нови мерки, които сега са в процес на разработка. 

Писмото съдържа една страница. Отделно по пощата беше разпратено и съобщение, изброяващо седем европейски политики, за които Орбан твърди, че насърчават миграцията. Те включват отслабване на правата на страните за охрана на границата, даване на повече пари на политически активистки групи, подкрепящи миграцията, орязване на финансовата помощ за страните, възприемани като антиимигрантски настроени и предоставяне на мигрантите на предплатени банкови карти.

„Ние искаме да защитим нашата сигурност и нашата християнска култура“, каза Орбан, твърдейки, че, за да „постигне целта си“ ЕС иска да вземе решителни мерки срещу страни като Унгария, които се противопоставят на приема на кандидати за убежище. 

Европейски лидери и европейски политици, включително германският канцлер Ангела Меркел, се противопоставиха на кампанията на Унгария, която започна миналата седмица с билбордове и реклами по телевизията и в печата.

Представителството на Европейската комисия в Унгария излезе с подробно опровержение за твърденията на Орбан. В него ЕК например отрече, че иска да ореже финансовата помощ за страните, противопоставящи се на миграцията, или че иска да ограничи правата на държавите членки при охрана на техните граници, отбелязва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Явно някое голямо гo*вно се очаква да се случи в Унгария, че Орбан тъй се старае да нарочи ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още