IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария не планира сама да налага вето върху ново отлагане на Brexit

Евентуален Brexit без сделка би навредил на унгарската икономика, посочва унгарски министър

19:15 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгария няма сама да наложи вето върху ново отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви днес водещ министър, цитиран от Ройтерс. 

Гергей Гуяш, който е министър в кабинета на премиера Виктор Орбан, каза, че унгарското правителство не е взело решение да наложи вето върху евентуално отлагане на Brexit.

"Министър-председателят, подобно на министър-председателите на другите 26 страни, е свободен да реши какво да направи, в случай че има ново отлагане (на Брекзит), но може да се изключи възможността Унгария да предприеме ход сама", заяви Гуяш в интервю за Ройтерс.

Според него евентуален Brexit без сделка би навредил на унгарската икономика, въпреки че въздействието не би било толкова голямо, колкото в някои други държави от ЕС.

Той каза, че Унгария би наложила вето върху следващия бюджет на ЕС в сегашната му форма, тъй като е неприемливо политически аспекти да имат значение, когато става дума за разпределение на финансови средства.

Брюксел обмисля да направи достъпа до еврофондове от 2021 г. зависим от зачитането на демократичните принципи.

Унгария и повечето останали бивши комунистически страни в ЕС получават големи суми от бюджета за инфраструктура и други проекти.

Орбан, който води националистическа и антиимигрантска политика, често влиза в сблъсъци с Брюксел заради миграцията и демократичните права.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още