IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не държи всички яйца в газовата си кошница

Стратегията на Русия за сключване на дългосрочни споразумения за газови доставки не е съобразена с актуалните пазарни условия на търсене на гъвкави договори

10:32 | 19.12.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От десетилетия Киев разчита изключително на руския природен газ, транспортиран чрез газопроводи, както за собствените си нужди, така и заради изгодните такси, които получава заради транзита. Но ескалиралото напрежение между Русия и Украйна през 2014 г. и ниските цени на втечнения природен газ (LNG) промениха тази парадигма, пише Георги Готев за Euractiv.

Една от най-слабо известните тайни е, че американският LNG се е превърнал в конкурентен ресурс спрямо руския газ, пренасян чрез мрежа от газопроводи. Неконвенционалната газова революция в САЩ даде тласък на американската икономика  и увеличи капацитета ѝ за износ до 112 млрд. куб. м годишно. 

Според Международната агенция по енергетика през 2018 г. Европа е спестила 8 млрд. долара от сметките си за природен газ благодарение на вноса на LNG от САЩ. Според агенцията това е резултат от низходящото предоговаряне на износа на руски газ през тръбопроводите.

Дори страни като България, която, според Готев, е най-силно пристрастена към руския газ, вече успя да закупи американски LNG през май на цени, които не са били оповестени. Готев цитира енергийния министър Теменужка Петкова, която посочи в онзи момент, че въпросните цени са по-ниски от онези, които страната плаща за руския газ през газопроводите.

Очаква се вносът на американски газ да нарасне значително, след като България и Гърция завършат през 2020 г. интерконектора Стара Загора-Комотини.

Втечненият газ представлява природен газ, който се охлажда до температура от минус 161 градуса по Целзий, заемайки 1/600-та от първоначалния си обем, което създава предпоставки за ефективно транспортиране. Този тип доставки обаче се нуждаят от инсталации за втечняване, специално оборудвани с криогенни резервоари кораби, както и терминали за регазификация.

Според Русия този процес е изключително скъп и газът, транспортиран през газопроводи винаги ще бъде по-евтин от втечнения. Но Москва също така регистрира огромни разходи за разработване на газовите находища в полуостров Ямал и за момента няма перспектива цените на нейния газ да спаднат.

Цялостната руска стратегия за сключване на дългосрочни споразумения за доставка на газ не е съобразена със сегашните пазарни условия, тъй като клиентите търсят по-гъвкави търговски договори. Невъзможно е да си представим, че 10-годишният договор за транзит между Москва и Киев, който изтича на 31 декември тази година, може да бъде подновен на базата на условията от 2009 г.

Най-големите газохранилища в Европа

Тъй като е невъзможно да се предвиди какво ще се случи след 1 януари, Украйна не държи всичките си яйца в една кошница. Един от активите, които страната наследи от бившия Съветски съюз, са огромните подземни газови хранилища, най-големите в Европа, разположени главно в близост до границата с Полша, Словакия, Унгария, Румъния – до една страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Тези хранилища разполагат с общ капацитет от 31 млрд. куб. м. и могат да съхраняват газ, закупен от балтийския газопровод на Полша и терминала за LNG "Швиноуйшче".

В същото време остава неизползван капацитета за съхранение от 10 млрд. куб. м в западната част на Украйна. Отключването на тези междусистемни връзки между Украйна и ЕС ще направи допълнително място за съхранение за търговците

Стратегията на Украйна е да трупа газ, когато цените са ниски, и да ги продава на потребителите в ЕС при тяхното повишаване, като по този начин смекчава ценовите скокове. Ролята на украинските хранилища става още по-значима при балансиране в случай на постепенно нарастващ приток на LNG за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Трябва да ти е пределно ясно, че ако Русия изнася по 200 млрд м3 на година, САЩ могат да изнасят спокойно два пъти по толкова като най-голям производител в света. В статията е отбелязано, че в момента САЩ могат да изнасят LNG 112млрд м3. А тук може да видиш темпът им на растежhttps://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htmМерят го не с години, а с месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
Вся власть Советам!
преди 4 години
Даскале, проверявай домашните и не се меши в политиката! Виж там някое частно уроче пробутай, изкарай някой лев, ръждивите копейки не са на далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Статията е пълна с вътрешни противоречия, които само показват нейната небивалост. Какъв е свободният ресурс от газчица на САЩ е известно и той всъщност не е толкова голям, увеличава го само вносът. Авторът сам признава, че: "Този тип доставки обаче се нуждаят от инсталации за втечняване, специално оборудвани с криогенни резервоари кораби, както и терминали за регазификация." Точни разценки разбира се няма да даде, защото там ще се види, че САМО фабриката за втечняване струва колкото цял газопровод !!! Като добавим и останалите разходи - приемни терминали, танкерен флот, чисто енергийни разходи - излиза, че американският газ трябва да изскача от шистите заедно с малки сребърни доларченца, за да е конкурентен на тръбният газ - без значение дали той е руски или да кажем азерски или норвежки. Впрочем действията на американците доказват най-точно правотата ми - те нямаше да прибягват до политически рекет, влошавайки и отношенията си с Германия, ако можеше да конкурират тръбния газ с пазарни средства. Още лятото продаваха LNG на загуба и си го признаха.Твърдението, че "Москва също така регистрира огромни разходи за разработване на газовите находища в полуостров Ямал и за момента няма перспектива цените на нейния газ да спаднат." също е необосновано, защото не знам в САЩ находищата да се саморазработват безплатно. Отделно - лятото - първо тоя газ дето го "получихме" така си и остана с неустановен произход, второ - оказа се, че министърката дори не знае компанията доставчик каква е и от коя държава е, трето - получи го Гърция и на нас ни върна руски газ, четвърто - "странно" защо тая жалка пратка си остана първа и последна. Дали не е свързано с това по-горе, дето написах - за продажбите на LNG на загуба в Европа това лято?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Много обичаш да показваш ежедневно своята кухост, все пак изкарваш някакви центове от това, но поне вдигни мизата, крайно време е да обявиш, че цената на Мощта на Сибир е поне 100 МБ - така де - излязоха данни, че договорът с Китай е за закупуване на газ на стойност 400 МБ и тезата ти за "губещия" газопровод олекна фатално, а и газчицата по него вече тече.За главите, Русия бе и е единствен правоприемник на СССР и го доказа, поемайки и изплащайки ВСИЧКИ дългове на СССР... поне аз не знам украйна да се е включила в плащането. Респективно - главите са си на Русия. Крим винаги е бил част от Русия, украйна го заграби административно, заедно с Донбас, благодарение на украинско шефче на КПСС. Русия търпеше това, докато превратаджийското правителство на украйна не започна да тероризира рускоезичното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Ахаааа, много изгоден договор ????? Също Будапещенския меморандум, съгласно който русия е гарант за териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна. В замяна на руския подпис Украйна, предаде ракетите с ядрени бойни глави на същата тази русия. Или изгодни като нашите газови договори, като само от преждевременното прекратяване на единия загубихме 2 000 000 000 лева, а сега с втория вероятно ще потурчим още 4 000 000 000 български деноминирани лева. русия винаги се е държала жестоко със слабите и раболепно със силните. Я вижте как се държи с нас и какъв паток за 55 000 000 000 долара построи на Китай, без реално китайците да купуват газ, а да си го имат за зор-заман : "Вы знаете, мы закрываем свой газовый баланс без России, а вот этот российский газ нам понадобится только в одном случае если в Тихом океане сложится тяжелая военно-политическая обстановка, и получение сжиженного природного газа из других источников окажется затрудненным или невозможным. Тогда мы попросим поставки газа из России".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
"Цялостната руска стратегия за сключване на дългосрочни споразумения за доставка на газ не е съобразена със сегашните пазарни условия, тъй като клиентите търсят по-гъвкави търговски договори. "Проблемът всъщност е точно обратен. Русия е готова да сключи много изгоден договор за една година, но Украйна иска по-дългосрочно обвързване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 21
khao
преди 4 години
мило пеерасче, като по висш от теб имам право да правя каквото си искам с теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Газовозите разтоварват на терминала в Ревитуса и газта се транспортира през реверсивната връзка Петрич-Сидерокастро.В момента се строи терминал в Александрополис с 20% българско участие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 5
pinoccio
преди 4 години
Мило момиче, не ме прекъсвай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 21
khao
преди 4 години
глупппако, престани да цитираш конспиративни филми от тубата, които отдавна са доказани като лъжливи ... Отдавна разбрахме че си тъъъпо парче, не е задължително да ни го доказваш ежедневно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още