IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е плащала огромни субсидии за енергийния сектор, твърди икономист

В преговорите с Русия ЕК ще успее да договори известна отстъпка от цената на природния газ, смята проф. Иван Ангелов

14:15 | 21.05.14 г.
Украйна е плащала огромни субсидии за енергийния сектор, твърди икономист

Една от най-сериозните слабости за украинската икономика е енергетиката, посочи в свой прочит на Програмата за икономически реформи на Международния валутен фонд за Украйна проф. Иван Ангелов от Института за икономически изследвания на БАН.

Субсидиите, които страната доскоро е отпускала за енергийния сектор, са били в размер на 7,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), коментира по време на пресконференция в БТА икономическият съветник на бившия премиер Жан Виденов. „Няма цивилизована икономика с такива огромни субсидии за енергетиката“, допълни още той.

Ангелов посочи, че цената на природния газ, продавана на вътрешния пазар допреди месец, е била 85 долара за хиляда куб. метра. Разликата до цената, на която „Нафтогаз“ купува от „Газпром“, е била покривана със субсидии от държавата. Припомняме, че в края на 2013 г. беше договорена цена от 268,50 долара за хиляда куб. метра за първото тримесечие на 2014 г. От 1 април обаче „Газпром“ вдигна цената с 80% до 485 долара за хиляда куб. метра.

В плана на МВФ е предвидена сериозна реформа в енергийния сектор. Една от предложените мерки е да се повиши цената на природния газ за вътрешните потребители, така че да бъде достигнато нивото, на което „Нафтогаз“ купува суровината. Субсидирането е било грешка, но форсираното сближаване на цената също не е правилно решение, коментира икономистът.

Той посочи, че в изпълнение на програмата на МВФ от 1 май цената на природния газ в Украйна вече е повишена с 56%, като са предвидени още повишения в периода 2015 – 2017 година. Така за периода 2014 – 2017 година трябва да има тройно поскъпване на природния газ. Това обаче ще доведе до нужда от енергийни помощи, а средства няма да има, смята Ангелов.

Той посочи, че МВФ ще отпусне по програмата 17,1 млрд. долара. „Никой не споменава, че Украйна дължи по стари споразумения с фонда над 5 млрд. долара“, обясни той и допълни, че за доставките на природен газ страната дължи над 3,5 млрд. долара. Това реално означава, че Киев ще може да разчита на 8,5 – 9 млрд. долара, изчисли още Ангелов.

Украинската икономика е много енергоемка, което също представлява проблем за развитието на страната.

Очакванията на Иван Ангелов са след преговорите с Русия, на които участват и представители на ЕК, да бъде постигнато намаление на цената на природния газ, но до ниво от 300-400 долара за хиляда куб. метра. Според неговите прогнози ЕС ще плати за запълването на полупразните газохранилища на Украйна, за да осигури собствените си доставки през зимата.

Според икономиста програмата на МВФ може да доведе до „илюзии в част от украинското общество за бързо излизане от кризата“. „Илюзиите ще прераснат в опасно отчуждение и отчаяние“, опасява се обаче Ангелов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още