IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS печели значително по-малко в коронакризата

Активността при търговията с акции не можа да компенсира намаленото ритейл и корпоративно банкиране

10:07 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Причинената от коронавируса криза остави своя отпечатък в отчета на UBS. Най-голямата швейцарска банка отчита 11-процентно понижение на нетната си печалба през второто тримесечие, след като по-голямата активност с търговията на акции не можа да компенсира намаленото банкиране на дребно и корпоративното банкиране.

Понижението на нетната печалба до 1,232 млрд. долара се оказа по-голямо от очакванията на самата банка на база мнения на анализатори за 973 млн. долара, съобщава Ройтерс.

UBS е първият водещ кредитор в ЕС, който отчита резултати за тримесечието. Фокусът на банката върху управлението на благосъстоянието, с по-малко международно инвестиционно банкиране и корпоративно и ритейл банкиране в Швейцария й помогнаха да стъпи на по-стабилна основа по време на коронавирусната пандемия, отколкото много нейни европейски конкуренти.

Но спадът на оперативните приходи от 2% - включително 272 млн. очаквани кредитни загуби, изостава от по-добрите резултати на банковите гиганти в САЩ, които спечелиха от активността на фондовите пазари.

През първото тримесечие търговската активност на най-богатите клиенти на UBS и помогна да запише 40-процентен ръст на нетната печалба.

Но макар активността да остана висока и през второто тримесечие, намалението на оценката на активите по време на разпродажбите през март – което донесе и по-ниски такси за кредитора, понижиха ръста на нетната печалба за периода от април до юни.

Подразделението за инвестиционно банкиране обаче записа ръст на печалбата си преди данъците с 43% през тримесечието, като търговията успя да компенсира забавянето в консултантския бизнес.

От UBS също посочват, че преразглеждат микса си от дивиденти и изкупуване на акции заради несигурността около пандемията, съобщава CNBC.

В изявлението си от банката посочват, че е прекалено рано за предоставяне на насоки за 2020 г., но UBS ще продължи да изплаща капитал на акционерите „последователни с предходните нива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още