IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS не можа да изпълни ключови цели при печалбата, дивидента и разходите

В същото време налице е и неочакван отлив на парични средства в размер на 4,7 млрд. долара през последното тримесечие

10:34 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Голямата швейцарска банка UBS не успя да изпълни ключова цел за печалба и разходи за 2019 г., след като инвеститорите започнаха да изтеглят парите си от швейцарската банка в края на годината.

Кредиторът не успя да изпълни поставените си задачи в рамките на последното преразглеждане на целите преди малко повече от година. Това само подчертава трудностите, пред които са изправени европейските финансови институции, докато американските им конкуренти отчитат рекордни печалби, съобщава Bloomberg.

Влошаване на резултатите има навсякъде – при печалбата, ефективността на разходите и ръста на дивидента. В същото време налице е и неочакван отлив на парични средства в размер на 4,7 млрд. долара през последното тримесечие.

Резултатите стават факт, след като главният изпълнителен директор Серджио Ермоти направи преоценка на целите през октомври 2018 г. под натиск от инвеститори за предприемане на по-агресивно свиване на разходите и търсене на нов растеж. В опит да възстанови обаянието на UBS през октомври Ермоти привлече от Credit Suisse Ибахирм Кан, който стана съуправител на звеното за управление на благосъстоянието.

Четвъртото тримесечие е първото за Кан в UBS, след като напусна Credit Suisse през лятото, а оттеглянето му бе последвано от шпионски скандал, в рамките на който той бе следен от детективи по улиците на Цюрих.

От отчета става ясно, че причина за отлива на 4,7 млрд. долара е предимно бизнесът в Северна и Южна Америка.

Също така коригираното съотношение разход-приход от 78,9% за годината не можа да отговори на целта от 77%. Новите зададени стойности са в диапазона 75-77 процента.

Кредиторът посочи още, че възнамерява да изпълни плана си за разпределение на дивидент от 1 цент за акция, като очакванията са той да нарасне през годината.

Същевременно UBS свива вече намалените финансови цели, които бяха коригирани надолу само преди година. Голямата швейцарска банка  понижава целите за периода 2020 г. до 2022 г. и се цели към възвръщаемост на общия собствен капитал от 12 до 15 процента. Досега банката си беше определила стойност от 17 процента до 2021 г.

UBS сега е по-малко амбициозна и  що се отнася до съотношението разходи-пригоди. През 2019 г. институтът е реализирал печалба от 4,3 милиарда долара, пет процента по-малко от предходната година. Дивидентът ще бъде 0,73 долара на акция.
Добрата новина е, че през четвъртото тримесечие нетната печалба на банката възлиза на 722 млн. долара – над прогнозите от 682 млн. долара. Печалбата на звеното за управление на благосъстоянието за годината преди облагането с данъци също успя да надмине очакванията.

От отчета става ясно още, че UBS управлява общо 3,6 трлн. долара в активи.

Банката обаче не е единствената, която ограничава амбициите си в ера на отрицателни лихвени проценти и предпазливи инвеститори. Конкурентът Credit Suisse сви и без това занижените и цели за рентабилност през декември, а Deutsche Bank AG на свой ред миналия месец предупреди, че средносрочната ѝ цел за печалба сега изглежда по-скоро „амбициозна“.

Италианската UniCredit SpA пък съкращава 8000 работни места в рамките на многогодишния си план за стимулиране на възвръщаемостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още