IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBI ще изплаща по 40% от печалбата си като дивидент в следващите три години

Петият по големина италиански кредитор очаква нетните приходи да нараснат повече от двойно до 2022 г.

15:31 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Unione di Banche Italiane SpA, петата по големина италианска банка, планира да изплаща 40% от нетната си печалба под формата на дивидент за акционерите в рамките на тригодишния си стратегически план. Очакват се и допълнителни плащания, ако състоянието на капитала го позволява, съобщава Bloomberg.

Кредиторът очаква нетните приходи да нараснат повече от двойно до 2022 г. В плановете влиза и намаляване на провизиите за лоши кредити, както и инвестиции в дигитални технологии, посочват от UBI в изявление от понеделник. Банката също така възнамерява да се фокусира върху засилване на по-доходоносни бизнеси като частното и корпоративното банкиране.

Главният изпълнителен директор Виктор Масия разчита на понижаването на риска и намаляването на разходите за стимулиране на печалба, след като мудният италиански икономически растеж и ниските лихви натежаха върху основните приходи на кредитора. Очакванията на UBI са за продажба на пакет лоши кредити на стойност 800 млн. евро през тази година, като това ще е и последното по-мащабно освобождаване.

Акциите на UBI на борсата в Милано се търгуват с повишение в стойността от близо 5% минути преди 15 ч. българско време, достигайки 3,47 евро – най-много от октомври 2018 г.

Планът на UBI включва нетна печалба от 665 млн. евро през 2022 г. спрямо 251 млн. евро през 2019 г.

Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) се очаква да е 12,5%, като ако той е над това ниво, може да има увеличение на дивидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още