IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят ли правителствата баланс между икономика и опазване на околната среда?

Енергийният преход е придружен от икономически стимули, но трансформацията е свързана със защита на хората, посочи Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България

12:03 | 09.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Търсят ли правителствата баланс между икономика и опазване на околната среда?

Енергийният преход е придружен от икономически стимули, подчерта Антонова и каза, че той е от малкото индустриални преходи с толкова добра финансова поддръжка за трансформация на икономиката със защита на хората, които работят в проблемните сектори.

Тя е категорична, че невинаги решенията на националните правителства са в полза на околната среда. По думите й България има проблем с енергийната ефективност и може да се работи в посока на по-евтино производство на енергия. 

Изследване показа, че повече от 400 хиляди души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. До този извод стига доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген.

"Докато нямаме целеви мерки за намаляване на замърсяването, които да адресират източника му, то ще продължи. ЕС разглежда различни аспекти на околната среда и човешкото здраве. Има различни видове замърсяване. Вижда се подобрение, но то е недостатъчно", заяви Антонова и посочи, че източниците на замърсяване невинаги са локални.

Експертът разкри, че има източници на замърсяване, които пътуват стотици километри, докато стигнат до замърсяването на даден град например.

"Общината има своите правомощия, националните и европейски политики обаче също са важни. Нещата, които се решават в ЕС, имат влияние на национално ниво. Източниците на замърсяване не могат да се контролират от общините, а от националните правителства", категорична е Меглена Антонова.

Специалистът от "Грийнпийс" съветва подходът към решаването на проблемите, свързани с опазването на околната среда, да бъде комплексен.

"Европейските лидери казват, че се стремят към зелено бъдеще, но определено има неща, които те трябва да подобрят. Макар че тези мерки, които трябва да се предприемат, ни се струват непосилни, те не са достатъчни за решаването на проблемите“, отбеляза тя и напомни, че има европейски програми за качеството на въздуха – „в тях се вижда, че има много неща, които може да се подобрят".

Според Антонова основният въпрос е как се оползотворяват финансовите помощи, които идват от ЕС. Специалистът подчерта, че това зависи от националните правителства.

Помагат ли програмите за чист въздух за опазването му? Ще стигнат ли парите на Евросъюза, които трябва да осигурят зелено бъдеще? Стои ли още „казусът Русе“? Защо изкопаемият газ може да е проблем за климата? Панацея ли е възобновяемата енергия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още