IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското бъдеще на Ирландия отива отвъд Великобритания след Brexit

Насърчаването на търговията в рамките на ЕС е от изключителна важност

08:17 | 12.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg</em></p>

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Независимо дали Европейският съюз (ЕС) и Великобритания постигнат сделка за Brexit, икономическото въздействие върху Ирландия от излизането на Лондон от блока ще бъде силно. Връзките между двата острова винаги са били силни, затова не е случайно, че първата подготвителна среща на Ирландия за Brexit се проведе през декември 2014 г., две години преди провеждането на референдума на Острова.

Когато Ирландия се присъедини към Европейската икономическа общност през 1973 г., 55% от износа отиваше за Обединеното кралство, пише в свой анализ за FT Нийл Ричмънд, говорител по европейските въпроси на либерално-консервативната и християндемократическа партия Fine Gael. Оттогава този дял е паднал до 9%, а ЕС представлява почти половината от целия ирландски износ.

Що се отнася до хранителните продукти, Великобритания все още е най-големият търговски партньор на Ирландия. Приблизително 50% от ирландското говеждо месо, 34% от млечните продукти и 80% от гъбите се изнасят за Великобритания. След референдума за Brexit през 2016 г. колебанията на валутите унищожиха 10 процента от стойността на гъбната индустрия в Ирландия, припомня Ричмънд.

Диверсификацията е ключова за защитата на ирландската икономика от превратностите на Brexit. Тъй като повече от 80% от износа на ирландски чедър отива за Обединеното кралство, ирландските фермери проучват производството на биволска моцарела. Това означава и намиране на нови пазари за ирландски продукти.

През 2018 г. ирландско говеждо за 9 млн. евро е изнесено за Китай, а сега се очаква стойността на износа да достигне 120 млн. евро.

Насърчаването на търговията в рамките на ЕС след Brexit също е важно. Ирландското правителство засили дипломатическото си присъствие в столиците на ЕС и откри нови консулства във Франкфурт и Лион.

Тъй като по-голямата част от ирландския износ преминава през Обединеното кралство, трудността на Ирландия не е непременно в продажбата на своите стоки, а във физическия им транспорт до по-широкия свят. Ирландия инвестира в пристанищата на Дъблин и Рослеър и нае стотици митнически служители, за да бъдат готови да извършат новите проверки заради излизането на Великобритания от ЕС.

И все пак голяма част от товарите, пътуващи до и от Ирландия, се транспортират чрез сухопътен транспорт. Всяка година около 150 хил. камиона превозват 3 млн. тона товари през британския „сухопътен мост“ до континента. Тъй като пътуването до ЕС е по-малко от 20 часа път - в сравнение с между 40 и 60 часа по море, сухопътният мост е за предпочитане за превозването на храна, живи животни и други стоки с висока стойност.

Има основателни причини, поради които маршрутът не е използван като разменна монета в преговорите за Brexit, не на последно място тъй като генерира възвращаемост за Обединеното кралство.

Все пак потенциалът за забавяния може да се превърне в проблем за ирландските превозвачи. Докладите за възможни отстъпки на камиони, които влизат в Кент от Франция, и закъсненията при набирането на митнически персонал са тревожни. В резултат на това ирландското правителство насърчава търговците да проучат всички подходящи варианти, за да гарантират, че могат да продължат да транспортират стоки към, от и през Великобритания. Това включва възможността за заобикаляне на Великобритания като цяло.

Откакто започна процесът по Brexit, спедиторските фирми проучват алтернативни континентални дестинации. Досега те бяха подходящи само за някои нетрайни стоки, тъй като такива преходите могат да бъдат по-скъпи или по-дълги.

Това може вече да не е така. Директните морски преходи до отдавна установени пристанища във Франция са допълнени с преходи до пристанища, включително Сантандер или Лисабон. Капацитетът по тези маршрути остава и тъй като ирландският износ за Обединеното кралство продължава да намалява, износът през Обединеното кралство също ще намалее след Brexit, но няма да изчезне напълно.

Като част от ЕС Ирландия търси сделка, която ще позволи възможно най-добрите търговски отношения, предвид обстоятелствата. Тези обстоятелства наистина означават, че търговските преговори за Brexit до известна степен ще ограничат щетите. Ирландия се надява да има добри търговски отношения с Великобритания след Brexit, защото географията изисква това. Бъдещето на Ирландия обаче е ясно свързано с Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още