IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" ще бъде реализиран минимум с две тръби

Така ще бъдат обезпечени доставките на газ за Турция, а втората тръба ще я направи фактор на газовото поле в региона, смята руският енергиен министър

16:34 | 02.10.15 г. 3
"Турски поток" ще бъде реализиран минимум с две тръби

Обсъждат се много варианти за „Турски поток“ - с една, две или четири тръби, разкри пред журналисти в кулоарите на срещата на енергийните министри на Г 20 Александър Новак. От думите на руския енергиен министър става ясно още, че Москва смята за най-целесъобразно изпълнението на минимум две тръби, пише РИА Новости.

Първоначалните планове бяха „Турски поток“ да бъде с четири тръби – първата за потребителите на Газпром в Турция, а останалите три – за задоволяване на нуждите от газ за Източна Европа. Общият обем на газопровода трябваше да е 63 млрд. куб. метра, или по 15,75 млрд. куб. метра на тръба годишно.

Според Новак реализацията на поне две тръби ще помогне от една страна да бъдат обезпечени доставките за Турция, а от друга – страната да се превърне в газов хъб за региона.

В момента преговорите между Анкара и Москва за „Турски поток“ са замрели с мотива, че политическата криза в Турция ги прави невъзможни. Парламентарните избори в южната ни съседка ще се проведат на 1 ноември и очакванията са едва тогава двете страни да се разберат ще има ли бъдеще проектът.

„Турски поток“ до голяма степен повтаря параметрите на „Южен поток“ - четири тръби с общ обем от 63 млрд. куб. метра годишно. Трасето преминава по дъното на Черно море, но завива към бреговете на Турция, а не към България.

Преди месеци се появиха спекулации, че Газпром ще раздели проекта за газопровод по дъното на Черно море на две части – две тръби ще завият към Турция, а останалите две – към България. Те бяха подхранени от изказване на руския президент Владимир Путин в Крим, че Русия ще продължи да развива съвместни проекти с България, включително и в областта на енергетиката, какъвто е „Южен поток“.

От Европейската комисия на този етап коментират, че биха допуснали всеки газопровод на своя територия, стига да бъдат спазени европейските изисквания в областта. Коментарите по „Турски поток“ пък са само на базата на съобщенията в медиите, защото на този етап Газпром не е информирал официално за спирането на „Южен поток“, нито е заявил пред Брюксел намеренията си да строи „Турски поток“.

На газовата карта на Европа пък се появи заявката за нов проект – разширението на „Северен поток“, за което Брюксел също чака още информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
Grosss
преди 8 години
Турция е на прага на гражданска война ,руснаците патоци ще строят.Трудное за вярване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vv1969
преди 8 години
Vice-President has today contacted Russian Minister for Energy, Alexander Novak to discuss with him the Russian plans as regards the South Stream Project. Minister Novak confirmed to Vice-President
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vv1969
преди 8 години
"на този етап Газпром не е информирал официално за спирането на Южен поток, нито е заявил пред Брюксел намеренията си да строи Турски поток."Има "Press release" на Европейската комисия:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-2608_en.htmТам пише следното:Vice-President has today contacted Russian Minister for Energy, Alexander Novak to discuss with him the Russian plans as regards the South Stream Project. Minister Novak confirmed to Vice-President
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още