IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция обвини правителството в заграбване на дивидентите от Is Bankasi

Сумите е трябвало да отидат при Турската езикова асоциация и Турската историческа асоциация, но вместо това са били прехвърлени към сметка на финансовото министерство

13:25 | 04.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основната опозиционна партия в Турция обвини правителството, че е сложило ръка на натрупани дивиденти на стойност около 3,7 млрд. турски лири (435 млн. долара), изплатени от турската банка Turkiye Is Bankasi AS, съобщава Bloomberg.

Сумите е трябвало да отидат при Турската езикова асоциация и Турската историческа асоциация, но вместо това са били прехвърлени към една-единствена сметка на финансовото министерство. За това съобщава Мурат Емир, депутат на Републиканската народна партия (РНП).

РНП притежава 28-процентен дял във втората по големина банка в страната, след като Мустафа Кемал завещава акциите на своята партия. По волята му дивидентът се изплаща на двете фондации.

„Свалете ръце от завещанието на Ататюрк“, призова Емир. „Това са автономни институции“, допълни той.

По думите на министъра на културата Мехмет Ерсой дивидентите не са отнети от двете институции, те просто са прехвърлени към една обща сметка и финансовото министерство работи по „законово решение“ на въпроса, каза той, без да дава повече подробности.

Турският президент Реджеп Ердоган се е опитвал няколко пъти да поеме контрола върху дела на РНП, обвинявайки партията, че се възползва от паметта на Ататюрк.

Турските банки за последно платиха пълен годишен дивидент през 2017 г., след което банковият регулатор в страната се намеси в опит да засили капиталовите буфери на банковата система.

Финансовото министерство и двете организации, които трябваше да получат дивидентите, са отказали коментар в понеделник и вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още