IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция увеличава минималната заплата с 22% от догодина

Повишението обаче не задоволи синдикатите, според които то е недостатъчно предвид икономическата криза

20:21 | 28.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Минималната заплата в Турция ще се увеличи с 22% от следващата година, затруднявайки допълнително опитите да се намали инфлацията. Мярката обаче не можа да зарадва синдикатите, според които е недостатъчна за справяне с икономическите трудности заради коронавирусната пандемия.

Нетната месечна минимална заплата ще е 2826 турски лири (377 долара), обяви министърът на труда Зехра Зумрут Селчук в понеделник, цитирана от Bloomberg

.

Близо половината от всички работещи в страната с население от 83 млн. души получават минимална или близка до нея месечна заплата, показват данни на синдиката DISK.

„Като се има предвид загубата на доходи заради пандемията, новата минимална заплата става още по-важна за служителите“, посочи Арзу Черкезоглу, председател на DISK. „Искахме месечно равнище от 3800 лири. Цифрата, която бе обявена, е неприемлива“, допълни тя.

Най-големият турски синдикат Turk-Is, който представляваше работниците по време на преговорите, нарече увеличението „неадекватно“. Въпреки това синдикатите за момента нямат планове за оспорване на правителственото решение.

Всяко едно увеличение над 20% ще е „голямо предизвикателство“ за централната банка в борбата с инфлацията, заяви Майк Харис, основател на консултантската компания Cribstone Strategic Macro в Лондон.

Годишният ръст на потребителските цени през ноември бе с 14% и анализаторите изчисляват, че ще ускорение на темпа през декември. Инфлацията в края на годината се очаква да бъде 12,1% според централната банка – над два пъти на годишната цел от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още