IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се отказва от проучване на спорна зона в Източното Средиземноморие

Анкара ще търси Атина за дискусии заради проблемите с континенталния шелф на страните

17:42 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Firat Kozok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Турция ще се откаже от проучването на морското дъно в зоната от Източното Средиземноморие, оспорвана от Гърция, за да даде време на дипломацията, съобщава говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън, цитиран от Bloomberg.

Анкара ще търси и дискусии с Атина за проблемите с континенталния шелф на страните, въздушното пространство и морските проучвания на въглеводороди, каза говорителят в телевизионно интервю за новинарския канал на CNNTurk.

Калън посочи, че Турция е готова да започне всеобхватни преговори с Гърция „без предварителни условия“.

Забележките на говорителя на президента подчертават най-смелия опит на Анкара да разсее напрежението след неотдавнашното си решение да изпрати научно-изследователския кораб „Орук Рейс“ във води, оспорвани от двете страни членки на НАТО.

Кипър, който лежи в основата на конфликта в Средиземноморието, също трябва да бъде част от всички преговори, казва още Калън.

„Изявлението е положително“, коментира говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас в интервю за гръцката телевизия Sky. Повторното започване на проучвателни разговори за разграничаването на морските зони, които бяха прекъснати през 2016 г., може да продължи, ако и деескалацията на напрежението продължи.

Атина и Анкара вече участват в двустранни дискусии, след като германският канцлер Ангела Меркел се намеси миналата седмица и призова лидерите на двете страни да решат конфликта, припомня говорителят на Ердоган.

Последното пламване на напрежението се отнася до област между турския крайбрежен град Анталия и гръцкия остров Кастелоризо, известен като Майс в Турция.

Анкара твърди, че континенталният шелф на дадена държава трябва да се измерва от континенталната й част и че районът на юг от гръцкия остров - само на няколко километра от брега на Турция, попада в изключителната и зона.

Гърция казва, че островите също трябва да се вземат предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена държава в съответствие с морското право на Организацията на обединените нации, като се дава единственото право на зоната, независимо от близостта на острова до Турция. Турция не е подписала обаче този закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още