IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция привика 10 посланици заради призив за освобождаване на бизнесмен

Необичайният общ призив на посланиците подчертава важността на делото на Осман Кавала като тест за независимостта на турската съдебна система

10:18 | 19.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турция привика посланиците на 10 държави, включително на САЩ и Германия, заради искане за освобождаването на бизнесмена Осман Кавала, който остава в затвора четири години след като бе обвинен в опит за сваляне на правителството.

Кавала е обвинен в участие в провалилия се опит за преврат от 2016 г. срещу правителството на президента Реджеп Ердоган и връзки с мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен в организирането му.

Необичайният общ призив на посланиците подчертава важността на делото на Кавала като тест за независимостта на турската съдебна система и върховенството на закона, посочва Bloomberg.

Досега Анкара отхвърляше призивите на Вашингтон и европейските столици за освобождаването на Кавала. Външното министерство на Турция привика посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия с искане за обяснение за позицията им по делото на бизнесмена, съобщи Анадолската агенция във вторник.

През февруари той бе оправдан по обвиненията за финансиране на антиправителствени протести през 2013 г., но вместо да бъде освободен, незабавно му бяха повдигнати други обвинения – за „опит за премахване на конституционния ред“, след като самият Ердоган разкритикува решението на съда.

По-рано през деня стана ясно също, че турската прокуратура е наредила ареста на 158 заподозрени, включително 33-ма действащи военни, в рамките на операция срещу мрежата от последователи на Гюлен.

Разследването, провеждащо се в 41 турски провинции, е част от петгодишната кампания срещу последователите на проповедника.

След неуспешния опит за преврат около 80 хил. души бяха задържани, а около 150 хил. държавни служители, военни и други бяха отстранени от служба. Над 20 хил. души бяха изключени от редиците на турската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още