IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция показва военни мускули на Гърция и пак стартира проучвания за газ

Тренировката на изток и юг от Родос и Кастелоризо сигнализира, че Анкара няма да приеме ограничения на собствените и морски интереси в Източното Средиземноморие

17:03 | 10.08.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турция започна военноморски учения край два гръцки острова и обяви енергийни проучвания в същия район, предава Bloomberg.

Двудневната военноморска тренировка на изток и юг от Родос и Кастелоризо сигнализира, че Анкара няма да приеме споразумение или ход, който би ограничил собствените и морски интереси в Източното Средиземноморие, коментира информационната агенция.

Регионът се превърна в енергийна гореща точка с откритите големи находища от Кипър, Израел и Египет през последните години. Желанието на Турция да си осигури дял от ресурсите усилва напрежението.

Турското учение бе обявено на 6 август - същия ден Египет и Гърция подписаха споразумение за морска граница между техните изключителни икономически зони.

По-рано Турция обяви, че задържа временно началото на проучването в района по искане на германския канцлер Ангела Меркел. Германия в понеделник предупреди Анкара, че едностранните действия при териториални спорове с Гърция могат да изострят отношенията й с ЕС.

„Загрижени сме, след като научихме за решението на Турция да извърши допълнителни сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие“, коментира говорителят на външното министерство на Германия Кристофер Бюргер на пресконференция в Берлин. Той призова Гърция и Турция да възобновят преговорите.

„Това е грешен сигнал. Едностранните стъпки не ни водят напред. Освен това Турция допълнително натоварва отношенията си с ЕС“, посочва той.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се стреми да затвърди ролята на Турция като регионална сила. Затова и втората по големина армия в НАТО се намеси в конфликтите в Сирия и Либия и нанесе някои удари в Ирак.

ЕС заявява, че претегля възможностите за санкции срещу Турция. Гърция призовава за незабавно прекратяване на турските дейности в района, като ги определя като сериозна ескалация, която „излага по най-очевидния начин дестабилизиращата и опасна за мира роля на Турция“.

Анкара отрича твърденията на Атина, че нейните териториални води започват веднага на юг от Кастелоризо, най-отдалечения гръцки остров, и обвинява Гърция, че се отдръпва от споразумението за решаването на морските спорове.

„Бяхме ангажирани в преговори с Гърция през последните два месеца и половина в Берлин и дори бяхме договорили съвместно изявление, но Гърция обяви сделката си с Египет само ден преди това“, коментира говорителят на Ердоган Ибрахим Калин пред CNN-Turk. По думите му няма съмнение, че всеки ход, който ще осъжда Турция и ще ограничава влиянието и до залива при Анталия, изключвайки я от Източното Средиземноморие, ще бъде одобрен.

Турция, която изпрати войски в Северен Кипър след преврата от 1974 г., целящ обединяването на острова с Гърция, решително се противопоставя на кипърските сондажи без споразумение за споделяне на постъпления от експлоатацията им. Анкара има и собствени планове са сондажи в тези води, въпреки поради възраженията на Кипър, който счита турското проучване за нарушение на териториалния му суверенитет.

Международно признатото правителство на Република Кипър е лицензирало за проучвания няколко блока, някои от които са разположени в спорни води. Кипър има споразумение с Exxon Mobil, Total SA и Eni SpA за правата за проучване на нефт и природен газ в близост до район, в който Турция също иска да сондира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
ЕС има външна политика и армия. Например на гръцката граница с Турция има военни части от различни еврпейски държави които спират бежанцие и се стреля на месо. В Близкия Изток ЕС има военни чсти и наемници. Турция също е част от европейската армия и от НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Интересите на ЕС са Турция да започне да вади газ който ще бъде за Европа. Гърция няма как да се справи с това. Колкото до караниците между Гърция-Турция това си ежедневие в последните 30 години. И не си мисли че ЕС не защитава Гърция, ако не е ЕС Турция ще ги анексира за няколко дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
таварищ... объркал си рейса! ЕС няма външна политика и армия!...и двете са членки на Нато, от тяхна компетенция е тоя въпрос, пред тяхната врата плачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
mvr0306
преди 3 години
Да видим сега как ЕС ще защити гръцките интереси? Вероятно ще се ограничи само с "осъждане" и ще клекнат за пореден път на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още