IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара

Страната ще приеме нов икономически подход при президентската система на управление, каза финансовият министър Берат Албайрак

19:56 | 10.08.18 г.
<p>
	Турският финансов министър Берат Албайрак.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският финансов министър Берат Албайрак. Снимка: Ройтерс

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах".

Турция ще приеме нов икономически подход при президентската система на управление, който ще бъде устойчив и ще се базира на "стратегически начин на мислене", заяви министърът, цитиран от Ройтерс.

Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, изтъкна, че новият икономически подход ще бъде решителен и насочен към промяна. По думите му Турция трябва да промени определени неща, за да се придвижи към ниво на високи доходи в икономиката.

Приемането и изпълнението на реалистични политики ще бъде един от принципите на новия икономически подход, каза още Албайрак. Ключов принцип ще е възстановяването на бюджетния баланс и подобряването на неговото качество, добави той.
Същевременно финансовият министър подчерта, че независимостта на централната банка е от изключително значение за турската икономика. По думите му Турция ще има по-добра бюджетна дисциплина и ще бъде даден приоритет на структурните реформи.

"Ще действаме по-ефективно, ще повишим доверието в турската лира и ще реагираме решително на (външни) влияния на пазарите. Ще се борим с инфлацията, ще работим над бюджетната и финансова дисциплина и в края на годината ще спестим в бюджета за 2018 г. 35 милиарда лири (5,6 милиарда долара)", каза той, цитиран от ТАСС.

Според Албайрак до 2019 г. Турция ще е завършила първата фаза на икономическия ребаланс. Втората фаза на новия подход в икономиката ще е насочена към устойчивия и здрав растеж, а третата - към по-справедливо разпределение на средства, заяви министърът.

Албайрак подчерта, че Турция не смята, че инфлацията и растежът са алтернативи. "Едновременно ще се борим с инфлацията и ще осигуряваме растеж", подчерта той.

Новият пакет икономически стъпки цели да осигури икономически растеж от 3-4 процента през 2019 г. и да понижи нивото на инфлацията до едноцифрена стойност, съобщи вчера в прессъобщение министерството на финансите. Ведомството, цитирано от в. "Хюриет дейли нюз", добави, че ще продължи да предприема действия за намаляване на бюджетния дефицит до около 1,5 процента от БВП на страната.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че икономическият растеж в страната ще продължи и през втората четвърт на 2018 г. въпреки атаките срещу националната валута.

По думите на Ердоган, който говори в Гюмюшхане, Северна Турция, страната му ще приключи 2018 г. с рекорден растеж, съобщава Анадолската агенция. "Няма да позволим никой да ни отклони от нашите цели", изтъкна той.

Преди това, по време на реч в черноморския окръг Байбурт, Ердоган призова турците да обърнат в турски лири чуждестранната валута, с която разполагат."Това ще бъде отговорът на моя народ на онези, които ни обявяват икономическа война", подчерта той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още