IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция намалява драстично банковите такси в опит да стимулира кредитирането

Броят на таксите и комисионните за търговски клиенти намалява от 2400 на 51, а за клиентите на дребно - от 20 на 16

14:46 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турските власти понижиха таксите, които банките получават за потребителски трансакции, в опит да фокусират кредиторите върху отпускането на заеми.

Промените, публикувани в държавен вестник в понеделник, драстично намаляват броя и вида на таксите, които банките могат да налагат на своите клиенти. Регулацията е предприета след получаването на оплаквания на потребители за прекомерно облагане и липса на прозрачност, съобщиха от централната банка, цитирани от Bloomberg.

Броят на такси и комисионни за търговски клиенти намалява от 2400 на 51, а за клиенти на дребно - от 20 на 16. Също така се премахват напълно таксите за отваряне и опериране на банкови сметки за търговски клиенти. Промените влизат в сила от 1 март 2020 г.

Новината за банковите промени доведе до волатилна търговия с турската лира. Първоначално валутата успя да възстанови загубите си от петък, но впоследствие разпродажбите отново бяха подновени.

Минути след 14:30 ч. българско време турската лира се разменя с понижение в стойността спрямо долара от 0,08% до 6,0195 лири за долар.

Мярката подчертава и критиките на правителството срещу частните банки заради фокусирането им върху печалбата вместо върху стимулирането на кредитирането със същия темп, както държавните институции. Тя бе наложена, след като турският антитръстов регулатор започна предварително разследване срещу над 20 кредитора по обвинения в нарушаване на Закона за конкуренцията при предлагането на различни видови услуги.

Таксите и комисионните съставляват около 12% от общите приходи на банките, показват данни на банковия регулатор в страната. Приходите от такси са се увеличили с 33% в годината до декември.

„С всяка стъпка, която предприемаме, ние ще продължим да приоритизираме защитата на интересите на нашите граждани и намаляването на разходите им“, написа в Twitter финансовият министър Берат Албайрак, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още