IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е подновила проучванията в Източното Средиземноморие

Не е ясно в коя зона работи турският кораб „Барбарос Хайреттин"

15:55 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Firat Kozok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Турският кораб „Барбарос Хайреттин" е подновил проучвателните сондажи в Средиземно море, съобщи днес пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

„Ние отново започнахме проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие. Отново изпратихме "Барбарос Хайреттин" да изпълни поставената му задача", каза Ердоган без да поясни в кой конкретно район ще извършва проучвания турският кораб, предава БТА.

По думите на говорителя на президента Ибрахим Калън в края на юли Ердоган е предложил да се прекратят проучванията в Средиземноморието, за да се обсъди с Гърция създалото се напрежение около остров Кастелоризо.

Ердоган заяви днес, че Гърция не е изпълнила обещанията, необходими за спирането на турските сондажи, предаде Ройтерс.

В края на миналия месец властите в Анкара обявиха, че ще се откажат от проучванията на морското дъно в зоната от Източното Средиземноморие, оспорвана от Гърция, за да се даде време на дипломацията, съобщи тогава говорителят на президента, цитиран от Bloomberg.

Анкара ще търси и дискусии с Атина за проблемите с континенталния шелф на страните, въздушното пространство и морските проучвания на въглеводороди, каза говорителят в телевизионно интервю за новинарския канал на CNNTurk.

Калън посочи, че Турция е готова да започне всеобхватни преговори с Гърция „без предварителни условия“.

Атина и Анкара вече участват в двустранни дискусии, след като германският канцлер Ангела Меркел се намеси миналата седмица и призова лидерите на двете страни да решат конфликта, припомня говорителят на Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още