IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Сърбия и Косово се съгласиха да нормализират отношенията си

Косово и Израел ще нормализират връзките си и ще установят дипломатически отношения

20:47 | 04.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Сърбия и Косово се съгласиха да нормализират икономическите си отношения, заяви американският президент Доналд Тръмп. Той определи това като „голям пробив“ повече от десет години след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., предава Ройтерс.

Тръмп, който говори в Овалния кабинет с лидерите на двете страни, заяви, че Сърбия също така се е ангажирала да премести посолството си в Йерусалим, а Косово и Израел са се договорили да нормализират връзките си и да установят дипломатически отношения.

В отделно изявления израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел и Косово са се съгласили да установят дипломатически отношения, а Косово наред със Сърбия ще отвори посолство в Йерусалим.

"Косово ще бъде първата страна, населена предимно с мюсюлмани, която отваря посолство в Йерусалим. Както казах през последните дни - кръгът на мира и признаването на Израел се разширява и още страни се очаква да се присъединят", заяви Нетаняху. 

Само още две страни - САЩ и Гватемала, са отворили посолство в Йерусалим. Палестинците се противопоставят на подобни ходове. 

След разговорите във Вашингтон сръбският президент Александър Вучич заяви пред репортери, че все още има много различия между Сърбия и бившата й провинция, но петъчното споразумение бележи огромна стъпка напред.

Косовският премиер Авдулах Хоти каза, от своя страна, че споразумението трябва да доведе до взаимно признаване между двете страни.

„Сърбия и Косово се ангажираха с икономическа нормализация. Съсредоточавайки се върху създаването на работни места и икономически растеж, двете страни успяха да постигнат голям напредък“, заяви Тръмп.

Съобщението беше направено след двудневни разговори на високо равнище между лидерите и високопоставени съветници на Тръмп и следва историческото споразумение от миналия месец между Израел и Обединените арабски емирства за нормализиране на отношенията.

Населеното предимно с албанци Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след ръководени от НАТО бомбардировки за ограничаване на етническата война. Сърбия, подкрепена от Русия, не признава независимостта на Косово, което е предварително условие за бъдещо членство на Белград в Европейския съюз.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О’Брайън, който участва в срещите, заяви, че споразумението за разширяване на икономическите отношения може да открие пътя за политически решения в бъдеще.

Високопоставен представител на ЕС заяви в понеделник, че преговори под егидата на съюза, които се провалиха през 2018 г., но бяха възобновени през юли, може да доведат до сделка след месеци.

Разговорите в САЩ трябваше да се състоят през юни, но бяха отложени, след като срещу косовския президент Хашим Тачи бяха повдигнати обвинения в предполагаеми военни престъпления по време на войната от 1998-1999 г. срещу сръбското управление и след това. Той отхвърля обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още