IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват първите големи търгове за строителството на TAP

Трасето вероятно ще бъде разделено на пет лота на територията на Гърция и Албания

17:46 | 16.10.14 г.
<p>
	Пътят на Трансадриатическия газапровод. Изображение: <em>ТАР</em></p>

Пътят на Трансадриатическия газапровод. Изображение: ТАР

Компанията, която управлява проекта за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP), обяви първите големи търгове за строителството на сухопътната част от трасето на съоръжението.

Става въпрос за доставката на тръбите за изграждането на газопровода на територията на Гърция и Албания (с дължина от 760 километра). Тръбите ще бъдат с диаметър 1,2 метра, става ясно от съобщението на сайта на Trans Adriatic Pipeline AG.

Поканите за участие в строителството на проекта ще бъдат изпратени до международни производители на тръби, включително и от страни, които участват в TAP. Плановете са строителството да започне през 2016 година и вероятно трасето ще бъде разделено на пет лота  - три на територията на Гърция и два – в Албания.

Предвижда се най-голямата височина, през която ще преминат тръбите от бъдещия газопровод, да е 1 800 метра (на територията на Албания), а трасето ще преминава през няколко реки.

Следващите покани за участие в търгове, които компанията ще обяви, ще бъдат за изграждане на компресорни станции в Гърция и Албания.

Акционери в базираната в Швейцария Trans Adriatic Pipeline AG са BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) и Axpo (5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още