IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката кредитори одобри икономическото състояние на Португалия

Иберийската държава се надява да последва примера на Ирландия и да излезе от спасителната програма в средата на 2014 г.

12:25 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тройката кредитори одобри икономическото състояние на Португалия

Португалия се доближи до излизане от програмата за спасяването си, след като тройката кредитори одобри състоянието на икономиката ѝ шест месеца преди края на програмата, пише BBC.

Тройката – ЕК, МВФ и ЕЦБ – извърши надзор на над 10 елемента от икономиката на страната, за да се увери, че са извършени необходимите съкращения в бюджета и преструктуриране.

„Кредиторите се съгласиха, че сме изпълнили задълженията си, а целите ни са постижими“, каза финансовият министър на Португалия Мария Луиз де Албукерк. „Поставената оценка беше много обнадеждаваща и открива пред нас края на спасителната програма в рамките на договорения срок“, добави тя.

Португалия се надява да излезе от програмата в средата на следващата година, след като през уикенда Ирландия стана първата страна, която я напусна.

Прекратяването на помощта за Португалия ще ѝ върне финансовата независимост, както и възможността да тегли кредити на капиталовите пазари. По време на рецесията в страната държавата не можеше да тегли заеми, тъй като лихвата по тях беше нестабилна. Иберийската държава досега е получила 71,4 млрд. от 78-те млрд., които тройката се съгласи да ѝ предостави през май 2011 г.

„Появиха се нови индикации за възстановяване от последното оценяване на икономиката. Растежът е на прав път, а безработицата е спаднала с повече от очакваното“, се казва в изявление на тройката.

Прогнозата за португалската икономика е тя да се разшири с 0,8% през 2014 г., след като се свие с 1,8% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още