IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total спря проучванията за шистов газ в Дания

Компанията откри само ограничено количество, но заяви, че това не означава, че търсенето в страната спира окончателно

19:41 | 19.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Total спря проучванията за шистов газ в Дания

Френската енергийна компания Total обяви, че е спряла проучването за шистов газ в Дания в понеделник (17 август), след като откри само ограничено количество, пише EurActiv.

Стартиран близо до северния град Фредериксхавн, проектът до момента струва на Total 40 млн. долара от старта му през 2014 г. Въпреки че френската компания се отказа от начинанието си, може да не загуби парите си, посочват от компанията пред датската телевизия DR.

“Хубаво е, че доказахме, че има шистов газ. Това не беше ясно. Така че това може да не означава, че търсенето на шистов газ в Дания приключва. Ние все още имаме лиценз до юни 2016 г.”, заяви говорителят на Total Хенрик Николайсен.

Проектът предизвика големи протести от страна на неправителствените организации като Greenpeace, както и от много от живеещите в района, след като беше обявен, най-вече заради фракинг метода за проучване.

Въпреки че малката скандинавска страна може да няма големи находища на шистов газ, тя е износител на нефт и природен газ от Северно море.

Въпреки това Дания трансформира своите енергийни източници на вътрешния пазар, като се обръща към възобновяемите източници на енергия. Вятърната енергия възлиза на повече от 30% от търсенето на електричество в страната, а Дания очаква да стане напълно независима от изкопаемите горива до 2050 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Ето, на тези тук може да им препоръчам временно пренасочване на скромен процент от инвестициите вместо към директно дупчене, към НИРД - дали пък да не ги поканя и тях на конференцията? - и, после, когато цените /така желан от СА резултат/ се вдигнат, да използват новото оръжие. Тъкмо, ще си дойдат на конкурентна позиция. Но, че сега не са възхитени...СА, явно, са решили "след нас -потоп" и, каквото сега успеят да си "върнат", ще го одухат за 4-5 години, що се отнася до конвенционалния добив. Дотогава, западът ще се радва на ниски цени, а Русия ще се нерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още