IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Климатичните промени са като комета, която ще удари Земята след 30 години

Съпротивата срещу „нереалистичните“ цели на ЕС за климата се разраства, тъй като все повече страни искат по-голяма финансова подкрепа и зелена светлина за ядрената енергия

17:10 | 05.12.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето на целта на Европа да стане първият климатично неутрален континент в света до 2050 г., добавяйки своя глас към нарастващ хор на недоволството, докато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се подготвят за разгорещени дискусии на срещата на върха в Брюксел през следващата седмица, пише Euractiv.

В писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен Бабиш заяви, че все пак може да промени решението си в замяна на по-висока финансова подкрепа от ЕС и по-добри инвестиционни условия за ядрената енергия. 

Частните инвеститори не са склонни да влагат пари в нови атомни електроцентрали, които са изправени пред ескалиращи строителни разходи и нарастващата конкуренция в лицето на евтина енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Новите ядрени централи зависят от държавната подкрепа, както и предварително одобрение от ЕК.

„Изграждането на ядрени централи може да изисква промени в правилата за държавна помощ“, пише Бабиш в писмото.

Финансирането на нови ядрени централи също е проблем за Полша, една от държавите в ЕС, които се противопоставят на предложената от блока цел за климатичен неутралитет до 2050 г. На последната среща на върха на ЕС през октомври Варшава призова за „значително по-голямо“ финансиране в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС преди да даде своето съгласие за целта за 2050 г.

Съпротива има и на регионално ниво. По време на обмен на мнения в четвъртък (5 декември) с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за европейската „Зелена сделка“, местните представители предупредиха да не се приемат „нереалистични“ климатични цели за 2030 г. Намалението от 50-55% на парниковите газове, предвидено от новата ЕК, рискува да нарани местния бизнес, заяви кметът на холандския град Шиедам Кор Ламерс.

На това твърдение Тимерманс отговори със строго предупреждение: „Ние се намираме в извънредно положение по отношение на климата“.

Според дясната ръка на Фон дер Лайен изменението на климата е „като комета“, заплашваща да удари земята след 30 години.

„Не е просто хубаво да се направи, ние сме длъжни да го направим“, посочи Тимерманс като призова бизнеса да се адаптира.

„Между другото, повечето бизнеси абсолютно разбират това“, продължи холандецът, като заяви, че чувството за неотложност, особено сред големите бизнеси, е по-ясно изразено, отколкото в политиката. „Реалистично“ е, че се намираме в ситуация на климатична криза. „Реалистично“ е, че ако не сме основатели на идеята за борба с промените, темпът на тази битка ще бъде продиктуван от други континенти “и ще оставим Европа да бъде зависима от технологиите, внесени от Китай и другаде, предупреди Тимерманс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
bozavino
преди 4 години
Егати борбата с климатичните промени, до 2030та, както е тръгнало, тия имигриращи вътре в блока от източна Европа към западна, ще гледат не къде плащат по-добре, а къде е по-евтин тока. а за бизнеса да не говорим... Като гледам плоският данък и ВЕИ лобистките договорчета в бг, как занулиха чуждестранните инвестиции и човешки ресурс в България, скоро тази демографска чума, ще стане още по-осезаема и в западна Европа. Само тия жалки леви, могат да открият парникови емисии и в ядрената енергетика :)) И докато налагат икономическият си геноцид, защо не забраниха вноса на продукти от страни, които не са подписали поне протокола от Киото, или спазват европейските политики в тази област? нали се досещате, че ако спрем вноса само от Китай и Индия, ЕС ще забрави за всички социални недоволства, нарастващи в отделните страни членки на блока. Но като гледам, май само тапаците скоро ще си инвестират парите в европейските производства. Някъде около 1000% по вероятно ще е да спечелиш, ако инвестираш в няколко контейнера стока или полуфабрикати от Китай, с който ЕС няма дори и подходящото данъчно споразумение, способно да спре укриването на ДДС, отколкото да се самоубиеш финансово, изливайки си парите, където и да е ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 4 години
Това с геотермалната ще корабокрушира във всички лобита - ядрени, въглищни, газови. И като няма откъде нашите г'азове да получат някой долар няма и да стане.За мен по-вероятен сценарий е да започнем да правим енергия от въздух под налягане... Има го доста у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
импе , понеже знам за твоята привързаност към залесяването , между две четения на отчети на мастити фосилни компании , хвърли око на този материал . писан е от човек дето се занимава професионално с това ... :))) ... интересни теми зачеква ...https://theconversation.com/ive-seen-mass-tree-planting-projects-go-awry-around-the-world-uk-politicians-should-take-note-128184
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 4 години
водородът, очевидно без да знае, че за производството му обикновено се използва природен газ---тая глууупост от къде я измисли ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
водородът, очевидно без да знае, че за производството му обикновено се използва природен газ---тая глууупост от къде я измисли ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 4 години
хахаха, с каква засегнах помашката ти чест, та ме хулиш така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
няма импе да харчим скъпоценната газ , нека вовата си я продава в китай ... ние в ЕС водородец ще си сглобяваме от водица :))) ... виж какво правят заедно с мидичката новите зелени тигри в европата :https://refhyne.eu/construction-starts-on-the-worlds-largest-pem-electrolyser-at-shells-rheinland-refinery/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Само да напомня, че същия тоя сенилен старец наскоро убеждаваше себеподобните си, че бъдещето на "въглеродното неутралство" бил водородът, очевидно без да знае, че за производството му обикновено се използва природен газ. Вероятно идеята му е да го внасяме от Сатурн.Лошото е, че като съсипят Европа, никой от тия няма да поеме вината, но ще се скрият като мишки... единствената ми надежда е европейците да ги уловят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
виж тези сладури , правят централно отопление не от вчера . само виж от каква дълбочина вадят топлото , после виж дългът на топлофикация софия за газ , и си го представи като геотермални централи за отпление ... спокойно във всеки един квартал на софия може по една такава да захранва целият жилищен фонд , айде по две да са че ни е по-голям градът ...https://***.erdwerk.com/en/schaftlarnstrasseи сметни че НЯМА да плащаме за газ после ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
въпрос на държавна политика е геотермалната енергия . не всички държави могат да се възползват . някъде топлото е по-наплитко , демек около 2км под повърхността другаде е на 4-5км под повърхонстта . най-скъпото в строителството е сондажът . тука в БГ сме горе-долу облагодетелствани . можем да вадим прилична температура от 2-3км . вярно в турско топлото е по-наплитко и затова цената е по-сносна . виж в хърватско въобще ги нема на картата и вадят топло :))) ...https://heatroadmap.eu/peta4/отдясно можеш да се заиграеш с температурите ...та , приеми варианта в турско - 25МВтч за $70млн. -> 100МВтч за 280млн. -> 1000МВтч за $2,8млрд ... вярно , трябва първоначално обследване , на не всяка повърхност става , има специфични изисквания за скалния материал на определената дълбочина за добиване на топлото ... не е така лесно както го представям :))) ... та колко струваше 1000МВтч в беляНЕ :))) я си представи сега целенасочена държавна политика в това нещо . турците са докарали 1000МВтч геотермална за около $1млрд. , но там приемаме , че е по-наплитко и по-лесно вадят 160-170 градуса температура ... и продължават да строят нови централи . видя я на видеото турската колко е голяма . трябват 10-на човека обслужващ персонал . няма гориво , само се проверяват механизмите и тръбите под налягане за износване ... в БГ имаме цялата индустриална база за да си произведем 40-50 геотермални централи . и тези $3млрд. дето евентуално ще платим за да ни построят половин реактор хилядник , ще си останат в БГ . няма да плащаме после за гориво навънка , нама да мислим после за депониране на гориво ... това човек ме ядосва . всички около нас си развиват геотермална , ние спим . и гърците и турците и сърбите , както видя и хърватите :))) ... а от ЕС дори съфинансират такива неща с нисколихвени кредити от по 1% на година , докато в беляНЕ май русияните говореха за поне 6% лихва на година ...п.с. погледна ли как върви островчетов гърция :))) ... продължава да си бачка . не ми се пише в момента за австралия как мега батерията е счупила газовите централи ... че е по-дълга темата . само ще добавя токкова са доволни и е успешна , че ще строят още две , а тази ще я разширят с още 30МВт :))) . друг път ме зачекни на темата и ще се разпишем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още