IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thyssenkrupp повиши годишната си прогноза за първи път от четири години

Силно представяне показва звеното за стомана, което записва печалба от 20 млн. евро за тримесечието

17:14 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският конгломерат Thyssenkrupp повиши годишната си прогноза за първи път от близо четири години насам, подкрепен от възстановяването на своето звено за стомана.

Подразделението, за което се обмислят различни варианти като продажба или отделяне в самостоятелен бизнес, отбелязва коригирана оперативна печалба от 20 млн. евро за тримесечието в сравнение със загуба от 127 млн. евро година по-рано.

„В една среда на продължаваща пазарна несигурност имахме добро първо тримесечие: забелязваме признаци на икономическо възстановяване и нашите мерки за подобряване на представянето в бизнеса започват да дават резултат“, посочва главният изпълнителен директор Мартин Мерц, цитиран от Ройтерс.

Акциите на Thyssenkrupp поскъпват с 8% и достигат поне едногодишен връх.

Подразделението за стомана, което привлече интереса на британската компания Liberty Steel, се очаква да бъде около нулата за фискалната година в сравнение с прогнозираната преди това трицифрена загуба в милиони в долната граница.

Към момента разговорите с Liberty Steel са особено напрегнати, заяви главният финансов директор на компанията Клаус Кейсберг. Надзорният съвет на Thyssenkrupp ще заседава на 12 март, за да вземе решение дали да продаде звеното, посочват запознати с въпроса.

Целият конгломерат също очаква да е на нула на ниво коригирана оперативна печалба, като преди това очакванията също бяха за трицифрена загуба в милиони в средния диапазон за годината, завършваща през септември.

За тримесечието от октомври до декември на ниво цялата група коригираната оперативна печалба достига 78 млн. евро.

„Почти не помня кога последно видяхме такова нещо“, коментира трейдър, пожелал анонимност, имайки предвид печалбата за тримесечието на оперативните звена на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още