IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС потвърждава амбициите за "позеленяване" на европейската енергетика

Ще има облекчени условия за поставянето на малки инсталации за производство на електроенергия от ВЕИ

15:56 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възобновяемите източници (ВЕИ) ще заемат все по-съществен дял в европейската енергетика, потвърждават министрите на енергетиката на държавите от Европейския съюз (ЕС). Късно снощи Съветът подкрепи промени в съществуващото законодателство и се договори преговорите с Европейския парламент (ЕП) по темата да започнат през следващата година.

Това означава, че България, в ролята си на ротационен председател на Съвета, ще определя хода на тези разговори.

ЕС си поставя за цел поне 27% от използваната енергия в общността да идва от възобновяеми енергийни източници. Сега тази рамка ще бъде облечена с конкретни мерки – за използването на биогорива в транспорта, по отношение на отоплението и охлаждането на домакинствата и т.н. Като цяло фокусът се измества върху потребителите и насърчаването на използването на зелената енергия.

Основните предложения, подкрепяни от Съвета, са да се облекчат процедурите за поставяне на малки инсталации, както и да се въведе ясна дефиниция за случаите, когато потребителите всъщност стават производители на енергия от възобновяеми източници.

По отношение на отоплението и охлаждането на домовете страните от ЕС трябва да приемат индикативна цел от годишен ръст от 1 процентен пункт на дела на възобновяемите източници.

В транспортния сектор целите до 2030 г. са за 14% биогорива и подцел от поне 3% биогорива от ново поколение. За по-голяма сигурност на инвестициите и гарантиране на наличност на горива за целия период Съветът ще постави искане за биогоривата от ново поколение да има междинна задължителна цел от 1% от общия дял на горивата до 2025 г.

Лимитът от биогоривата от първо поколение от 7% остава, решиха късно снощи енергийните министри на общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още