IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът за чист водород на ЕС ще стане факт през лятото

Представителите на индустрията приветстват това с твърдението, че по този начин Европа прави крачка напред към декарбонизирането на газовия сектор

09:30 | 12.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Плановете за създаване на обединение около водородната енергия в рамките на Европейския съюз (ЕС) бяха потвърдени във вторник (10 март), когато Европейската комисия (ЕК) представи новата си индустриална стратегия, съобщава Euractiv.

„Съюзът ще надгради съществуващата работа за идентифициране на технологичните нужди, възможностите за инвестиции и регулаторните бариери и стимулиращите фактори“, посочиха от ЕК в изявление по-рано днес, очертавайки „нова индустриална стратегия на Европа“.

Водородът е „ясен кандидат“ за общоевропейската инициатива, насочена към насърчаване на производството на чисти газове в домашни условия в подкрепа на целта на блока да стане първият климатично неутрален континент в света до 2050 г., заяви европейски служител пред Euractiv.

Новият Съюз за чист водород трябва стане факт това лятото, заяви официалният представител, обяснявайки, че инициативата се радва на широка подкрепа от държавите членки на ЕС и компаниите, обвързани с ресурса.

Инициативата ще бъде изградена по модела на Европейския съюз за батерии, който обедини над 200 компании, правителства и изследователски организации около производството на батерии. „Трябва да сме готови преди или непосредствено след лятната ваканция“, заяви официалният представител, като добави, че съюзът предизвика голям интерес в много страни от блока, както и от по-широката „общност“ от индустрии и изследователски организации. 

Германия и Холандия са сред страните от ЕС, които проявяват най-силен интерес към водорода, разглеждан като потенциален „сребърен куршум“ за намаляването на емисиите от тежките индустрии като стоманодобивната промишленост, производството на цимент и химическата индустрия.

Миналия месец Германия представи проект за водородна стратегия, като обяви планове за насърчаване на чистия газ в транспорта и одобри предоставянето на милиони евро в изследвания за разработване на технологията. Очаква се Берлин да представи окончателната си стратегия на 18 март, само месеци преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС на 1 юли.

Нов подход към индустриалната политика

ЕК вече се е опитала да прокара индустриална политика, но предишните опити се провалиха поради разминаващите се национални интереси.

Докато Франция и Германия имат желание да популяризират идеята за паневропейски индустриални гиганти, по-малките държави се съпротивляват на тези опити, настоявайки, че стриктното прилагане на правилата за конкуренция и държавна помощ е от решаващо значение за защита на по-малките играчи и предотвратяване на големите компании да заемат господстващи позиции на пазара на ЕС.

Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Цоца затъна щото българинът винаги се прави на по- светец и от папата. По- комънист от комуниста и по- капиталист от капиталиста. И прилага на своя земя и територия чужди модели, едно към едно копирани( както му се нареди и той не казва гък) без да съобразява собственият си интерес и особености. Сега е същата история, ама на обратната страна. Важно е да сме до победителя да го слушкаме и да правим квото каже. Но дали това е добро за нас и ще работи ли не е важно. Друг е и въпросът този победител колко е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Някой цоциалистически влашки вестник ли, КАТ тебе????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Тя Тесла, ако не е държавицата зад нея да я финансира отдавна да е заминала. Това и на децата е ясно. Какви глупости плещиш ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
соца затъна, щото ни управляваха конячета и каруцарчета... и като видяха кво са направили си пратиха децата в сащ :) сучайност... едва ли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 4 години
то по-скоро хелий 3 би требало да бъде, не некви веинтилатори и слънца ама да видиме ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
В ЕС ще го направим първи и ще потръгне по цял свят . огледай се отдалече за да си на върхът на хранителната верига след една петилетка ...Все едно слушам др. Огнян Дойнов на пленум на ЦК. Знаеш ли къде затъна предишния соц по нашите земи? Шти кажа като на мой...;) - отпред, точно отпред пред краката. С поглед, вперен далече напред в бъдещето, проеба огромната дупка на настоящето под себе си... Както казват будистите, миналото и бъдещето са само илюзия, майа - продукт на егото. Те са само в твоите мисли. Истинско и валидно за всички е само тук и сега... Think about it... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Пак много писане за нещо просто и ясно. Всичко е казано туканка:Комисията ще въведе преработени правила за държавна помощ за IPCEI, потвърди Комисията в изявление, като заяви, че ще позволи на държавите-членки да финансират мащабни иновационни проекти през граница, които в противен случай не биха могли да бъдат финансирани поради пазарен провал.Кажете сбогом на пазара и учете Пред нас са блеснали житата - това пеехме като деца по пионерските лагери, това ше пеят и вашите... ;) Зелю с непоколебима вяра в бъдещето и посходящи линкове ше ви настройва прайлния зрителен ъгъл към хоризонта... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
аз пък се сещам че квото си предсказал (за последните 5 г.) че няма да стане, все става ! Стой си при застраховките и не се меси в техническите неща които очевидно не разбираш !Ако имаше акъл за 5 ст. щеше да млъкнеш и да почнеш да четеш повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
кво те бърка теб водородът :))) ... нали си в газово-нефтения бизнес ... този съюз ще направи стандарти . направят ли стандарти ще видиш и масово производство на всякакви компоненти от една бъдеща мрежа производство-доставки-консумация ... :))) ... понеже няма стандарти обхващащи цял континент и затова няма голямо развитие . в ЕС ще го направим първи и ще потръгне по цял свят . огледай се отдалече за да си на върхът на хранителната верига след една петилетка . да не пишеш после както под материалите за тесла ... мошшшшшшеници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Що се сещам за един разказ на Чудомир, дето в едно село ентусиастите си направиха дружество за залесяване с овощни дървенца - с устав, управленска структура, литература изписваха дори от чужбина, ама нещо се прецака и останаха без... дървенца - но продължиха да заседават, обсъждат и т.н.? Тука е същото - докато енергетиката не се освободи от изкопаемите горива - и въпреки това да има ИЗЛИШЪК на енергия - тия приказки за водорода са просто едно бълнуване на ментално увредени индивиди с власт. Европа е управлявана от сбирщина безмoзъчници и това е видно за всички. Току-що гледах представянето на финансовите пазари дългосрочно - 5 години назад. САЩ са на огромен плюс, въпреки катастрофалният срив в последните дни. "Смазаната от санкции" Русия е 66% на плюс - пак въпреки сривът на акциите от енергийният сектор. Само европейските пазари са на МИНУС - поне трите основни - защото Европа е цъфнала и вързала и е с водеща позиция и трасира пътя към едно утопическо бъдеще. Не е ли очевидно, че инвеститорите не искат да си влагат парите в държави, управлявани от ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още