IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестовете ще проверяват качеството на активите на европейските банки

Резултатите от стрес тестовете трябва да разсеят “мъглата, в която се намират балансите на банките”, според Марио Драги

21:38 | 26.09.13 г.
Стрес тестовете ще проверяват качеството на активите на европейските банки

Европейските регулатори ще се съсредоточат върху четири области от кредитните експозиции на банките, когато оценяват състоянието на балансите им, съобщава FT.

Предстоящите стрес тестове, организирани от Европейската централна банка (ЕЦБ), ще акцентират върху имотните активи, кредитирането за малкия и средния бизнес, корабоплаването и активи от предкризисните портфейли на банките, посочва изданието, като се позовава на банкери.

Това подчертава загрижеността на регулаторните органи и акционерите по отношение на качеството на активите в балансите на банките от еврозоната и по-специално – недвижимите имоти. Това може да доведе до затягане на контрола над кредиторите в Испания и Ирландия, където пазарите на имоти записаха особено тежки спадове.

Въпреки че нагласите на инвеститорите за перспективите пред Европа, включително пред банките, се подобриха през последните месеци, остава широко разпространен скептицизмът за капиталовите равнища. Не са стихнали и съмненията за качеството на активите на банките.

Очаква се официалната оценка да започне в средата на октомври. Председателят на ЕЦБ Марио Драги коментира, че резултатите от стрес тестовете трябва да разсеят “мъглата, в която се намират балансите на банките”.

Според банкери с този фокус стрес тестовете ще обхванат значителна част от банковите баланси, в някои случи дори и над три четвърти от активите им. Ще се изследват подробно и необслужваните, нередовните и преструктурираните кредити, за да се гарантира, че банките ще могат да се справят правилно със загубите.

Няколко от най-големите банки от еврозоната се очаква да заделят допълнителни резерви, за да покрият загубите си от проблемните активи. По принцип ръководствата на банките подкрепят новите стрес тестове, но изразяват някои резерви за критериите, по които ще се прави оценката.

Вероятно обаче ще се осветлят несъответствията в политиката на финансовите институции по определянето на рисковите тегла на активите – тема, която активно се дискутира от европейските и световни регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още