IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС могат да извършват здравни проверки по границите без да уведомяват ЕК

Държавите от Шенгенското пространство могат да възобновят и граничните проверки, ако установят заплаха за обществения ред, според еврокомисар

18:07 | 13.03.20 г.
<p>
	Еврокомисарят Илва Йохансон. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Еврокомисарят Илва Йохансон. Снимка: Европейска комисия

Държавите от Европейския съюз (ЕС) могат да извършват здравни проверки на пътниците, които прекосяват техните граници, и за това не е необходимо да уведомяват Европейската комисия (ЕК). Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Тя поясни, че държавите от Шенгенското пространство могат да възобновят и граничните проверки, ако установят заплаха за обществения ред, предава БТА.

Държавите имат правото да върнат от границата чужденци, които възприемат като всеобща заплаха.

ЕС не може да вземе решение да се забрани достъпа до Общността на граждани от дадена чужда държава. Подобни решения могат да бъдат приемани на национално равнище, уточни Йохансон по повод усилията за пресичане на разпространението на вируса Covid-19.

Тя съобщи, че десетина държави от ЕС са изразили днес готовност да приемат поне 1600 непридружени деца-мигранти от Гърция. Йохансон добави, че ЕС започва програма за доброволното връщане у дома на 5000 мигранти, приети в лагери в Гърция.

Темата за коронавируса Covid-19 можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още