IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете около пандемията отново тласнаха европейските индекси към понижения

Книжата на германския кредитор Commerzbank поскъпнаха с близо 4 на сто, след като американската банка Morgan Stanley повиши рейтинга на нейните акции

19:52 | 07.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията на червена територия въпреки положителните икономически данни за Германия, съобщава CNBC. В същото време инвеститорите продължават да гледат с растящата тревога невъзможността на света да овладее разпространението на коронавируса и прогнозата на Европейската комисия (ЕК) за по-дълбок икономически спад на Европейския съюз (ЕС) спрямо предходната оценка от май.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,61% до 368,96 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 116,65 пункта, или 0,92%, до 12 616,8 пункта.

Френският измерител CAC се смъкна с 0,74% до ниво от 5043,73 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 1,53% от стойността си, понижавайки се до равнище от 6189,9 пункта.

европейски европейски

Германското индустриално производство се увеличи рязко през май, след като ограниченията срещу разпространението на пандемията от коронавирус бяха облекчени. Общата индустриална продукция - състояща се от производството в промишлеността, енергетиката и строителството – расте със 7,8% на месечна база през май. На годишна база обаче общото производство спада с 19,3%. 

През май производството в промишлеността, без енергетиката и строителството, се повишава с 10,3% през май. Производството на междинни стоки отчита спад от 0,1%. Производството на потребителски стоки расте с 1,4%, а това на капиталови стоки се увеличава с 27,6%.

В същото време ЕК ревизира леко своите прогнози за ЕС, като очаква икономиката на блока да се свие с 8,3% през тази година, последвано от възстановяване от 5,8% през 2021 г. През май тази година Комисията прогнозира 7,4-процентов спад за общия БВП в региона и отскок от 6,1% през 2021 г.

Опасенията на инвеститорите относно пандемията продължават да растат. Към днешния ден броят на заразените с COVID-19 по света надхвърля 11,8 млн. души, като загиналите вследствие на инфекция наближават 544 хил. души.

В Европа най-тежко засегнатите страни са Русия, Испания, Великобритания и Италия, като първите две продължават да отчитат сериозен ръст на заболелите.

При индивидуалните акции книжата на британската софтуерна компания Micro Focus поевтиняха с близо 20%, след като дружеството отчете загуба за първата половина на годината и представи мрачна прогноза за остатък от 2020 г.

Акциите на Bayer също записаха спад в стойността в размер на около 5%, докато тези на германския кредитор Commerzbank поскъпнаха с близо 4 на сто, след като американската банка Morgan Stanley повиши рейтинга си за нейните книжа, основавайки се на стратегическите промени в ръководството на финансовата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Импе , трябва да се яде всеки ден , та затуй , Путин , Русия , Тръмп , коронавирус ... и те така ... другата седмица пак , инак нема папо у канчето от блумбърговите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Не ви ли писна все да пишете едно и също? Пазарът просто е люлян - един ден нагоре - един ден: надолулу. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още