IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете около доходността при облигациите помрачиха борсите в Европа

Акциите на BASF поевтиняха с 0,63%, след като базираната в Лудвигсхафен химическа компания отчете значителен спад на печалбата за 2020 г.

19:28 | 26.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха последната сесия за седмицата на червена територия, докато инвеститорите продължават да гледат с тревога към ръста в доходността на облигациите, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри 1,64% от стойността си, понижавайки се до 404,99 пункта, като за цялата седмица спадът достига 2,5%. Въпреки това индексът отчита ръст от 2,2% за целия февруари

Британският измерител FTSE отчете спад от 168,53 пункта, или 2,53%, до ниво от 6483,43 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 9,67% до 13 786,29 пункта.

Френският индекс CAC се смъкна с 1,4% до равнище от 5703,22 пункта.

Междувременно доходността по американските държавни ценни книжа намалява, но остава висока. По 10-годишните облигации тя е 1,494%, след като достигна над 1,6% в четвъртък, а по 30-годишните – 2,233%.

Доходността по британските облигации също нарасна, след като след като главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Анди Халдейн предупреди, че инфлацията може скоро да стане трудна за укротяване.

Според Халдейн има както възходящи, така и низходящи рискове пред перспективите за инфлация, но предупреди, че „инфлационният тигър“ се е събудил.

„Комбинацията от безпрецедентно скъпите акции и невижданите нива на подкрепа от страна на централните банки го е събудила от съня му. Укротяването на тигъра в тези условия е трудна и опасна задача, пред която са изправени централните банки“, коментира той.

европейски европейски

В същото време главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн заяви, че регулаторът наблюдава скорошния ръст в разходите по държавните облигации, но няма да се опитва да контролира кривата на доходността. 

Доходността по държавните ценни книжа върви нагоре през последната седмица, водена основно от бенчмарковите облигации в САЩ. Досега опитите на ръководството на ЕЦБ, включително и на управителят Кристин Лагард, да внесе успокоение с думи не постигна търсения ефект

„На този етап прекомерно затягане на доходността би било несъвместимо с битката с пандемичния шок за пътя на инфлацията“, посочи Лейн.

Акциите на BASF поевтиняха с 0,63%, след като базираната в Лудвигсхафен химическа компания отчете значителен спад на печалбата за 2020 г. Концернът заяви, че планира отново да отчете значителен ръст през 2021 година. През 2020 г. продажбите от 59,1 милиарда евро са били почти на нивото от предходната година, докато коригираната оперативна печалба падна с 23 процента до 3,6 милиарда евро.

Книжата на Deutsche Telekom поскъпнаха с 0,40 на сто, след като компанията приключи 2020 г. със силно представяне през четвъртото тримесечие, отчитайки ръст на приходите, докато сливането на T-Mobile US с конкурента Sprint помогна на групата да премине границата от 100 млрд. евро приходи за цялата година, пише Mobile World Live.

Приходите от 101 млрд. евро за миналата година са постигнати най-вече заради сделката със Sprint, която беше финализирана през април 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още