IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг призова Германия да увеличи разходите за отбрана

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще увеличи разходите, но не даде ясно да се разбере дали целта от 2 процента ще бъде изпълнена

12:32 | 08.07.18 г. 1
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи разходите за отбрана, предаде ДПА. Призивът бе отправен пред германското издание "Билд ам зонтаг" в навечерието на срещата на върха на алианса на 11 и 12 юли.

Столтенберг похвали германското обещание да отделя повече пари за отбраната, но каза, че очаква от Германия да направи още повече, пише БТА. Той припомни, че страни от алианса са обещали да увеличат разходите си за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще увеличи разходите, но не даде ясно да се разбере дали целта от 2 процента ще бъде изпълнена. Данни от Берлин показват, че ще има първоначално увеличение от 1,5 процента от БВП. По този повод Столтенберг каза, че "1,5 процента не са 2 процента". Той обаче изрази надежда, че Германия ще се стреми да изпълни целта от 2 процента навреме.

Бюджетът на германските въоръжени сили ще се увеличи на 42,9 милиарда евро. Това е повече с 4 милиарда в сравнение с предишните години и означава 1,3 процента от БВП за отбрана през 2019 г.

Американският президент Доналд Тръмп неколкократно разкритикува съюзниците на САЩ в алианса, по-специално Германия, че не полагат усилия, за да изпълнят целта от 2 процента от БВП. Столтенберг обаче разсея страховете, че Тръмп може да постави под въпрос съществуването на алианса. Той каза, че Тръмп го е уверил в подкрепата си за НАТО и припомни, че американското финансиране за американските военни в Европа е увеличено с 40 процента при настоящата администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
тоя скоро ше требе да оди към бюрото по труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още