IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Statoil продава дела си в газовия проект Шах Дениз на Petronas за 2,3 млрд. евро

Сделката е част от стратегията на норвежката енергийна компания за подобряване на рентабилността в условията на спадащи цени на петрола

18:31 | 13.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Statoil продава дела си в газовия проект Шах Дениз на Petronas за 2,3 млрд. евро

Норвежката държавна енергийна компания Statoil продава бизнеса си с природен газ в Азербайджан като част от опитите си да подобри рентабилността си в условията на спадащите цени на петрола, пише WBP Online.

Statoil продава 15,5-процентовия си дял в газовия проект „Шах Дениз“ в Азербайджан на националната петролна компания на Малайзия Petronas. Цената на дела е 2,25 млрд. долара, като се очаква сделката да бъде приключена в началото на 2015 г. Продажбата се вмества в стратегията на Statoil за свиване на портфейла си и увеличаване печалбата на акционерите.

„Продажбата оптимизира портфейла ни и заздравява финансовата ни гъвкавост, чрез която да наблегнем на индустриалното развитие и растежа с добавена стойност“, заяви Ларс Кристиан Бахер, оглавяващ развитието и производствените дейности на Statoil извън Норвегия.

Сделката намалява и участието на Statoil в „Южно-кавказкия тръбопровод“.

Анализаторите изчисляват, че компанията може да отчете рекордна печалба от 1,5 млрд. долара от сделката.

По-рано през годината украинската компания „Нафтогаз“ сключи сделка със Statoil за доставки на природен газ, след като Украйна се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия.

Норвежкият петролен сектор може да се окаже в беда, тъй като падащите цени на черното злато вероятно ще навредят на очакванията за инвестиции в енергийния сектор, предупреди гуверньорът на Норвежката централна банка Йостейн Олсен по-рано през месеца. Statoil вече отложи някои от инвестиционните си планове, сигнализирайки за слабости в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Така невинно си "оптимизираха портфейла" и RWE в Набуко през 2012, ама малко тукашни "аналлизатори" тогава видяха сигнал за нещо... хехе! Даже нашият лемур Абаджиев още една година след това цоцаше месечно по 50 бинки евро заплата за да ни убеждава, че всеки момент ще ни удави в азерски газ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още