IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стана ли заложник България в амбициите на Макрон за надмощие над Берлин

Ако Великобритания не излезе от ЕС, тя ще влезе със страшна сила в сблъсъка между Франция и Германия като естествения балансьор, прогнозира политологът

10:28 | 06.11.19 г.
Стана ли заложник България в амбициите на Макрон за надмощие над Берлин

„По време на публична дискусия след срещата на Г-7 френският президент Еманюел Макрон си позволи изключително остър език, защитавайки смяната в европейския подход спрямо Русия. Малко по-късно той направи изказване, в което мотото беше „Русия е европейска“, припомни Анастасов.

Според него обаче сближаването между Париж и Москва няма да трае дълго, а зад него стои ясна цел.

„Опитът на Франция да дразни Германия и да я принуди да извършва това, което Макрон иска, става през флирта с Русия“, смята политологът.

Той коментира и избухналия дипломатически скандал между София и Париж. По негово мнение споменаването на украински и български канали от Макрон не е случайно в контекста на близостта между Париж и Москва.

„Друга причина за споменаването на България е реакцията на София по отношение провала в преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз“, смята още Анастасов и посочи, че българската реакция след изказването на Макрон “беше съвсем логична, достатъчно остра и много адекватна“.

По думите на Анастасов Макрон е най-откровеният националист, който Франция е имала за лидер от Шарл дьо Гол насам. Той е убеден, че амбициите на френския лидер за доминация отдалечават Евросъюза от идеята, че е обединение на различни визии и проект на компромисите.

Ако Великобритания не излезе от блока, тя ще влезе със страшна сила в сблъсъка между Франция и Германия като естествения балансьор“, прогнозира политологът.

Христо Анастасов анализира и резултатите след края на местните избори в България. Какво каза по темата – вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още