IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на лирата води до недостиг на лекарства в Турция

Обезценяването на турската валута повишава вносните цени и нарушава предлагането

20:00 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Някои турци не успяват да си купят лекарства на фона на предупрежденията на индустрията, че наличностите намаляват след „непоносимия“ срив на лирата, който тласка нагоре вносните цени и нарушава предлагането, предава Ройтерс.

Ръководители в индустрията и аптекари заявиха, че секторът на стойност 48 млрд. лири (4 млрд. долара) е изправен пред големи загуби от някои продукти и предупредиха за нарушения през идните дни в снабдяването с някои лекарства като тези за деца, за настинка, диабет и високо кръвно налягане.
Турската валута, която вече беше отслабена, отписа 25% от стойността си от началото на миналата седмица заради безразсъдните според анализатори понижения на лихвите, които доведоха до недостиг на някои вносни продукти.

Незих Барут, председател на Асоциацията на производителите на лекарства в Турция, каза пред Ройтерс, че наличностите от някои медикаменти са намалели и вече са достатъчни да задоволят търсенето само за седмица спрямо обичайния месец. Фармацевтичните компании са принудени да ограничават вноса на някои внезапно станали скъпи лекарства заради спада на валутата, допълни той.

„Някои лекарства не са на пазара. Това се дължи на валутните курсове, а също и на затруднения достъп до суровини на глобално ниво“, каза Барут.

Новият спад на лирата задълбочи съществуващ проблем за индустрията, която е внесла лекарства за 24 млрд. лири (2 млрд. долара) миналата година. По-рано този месец Турската асоциация на фармацевтите съобщи, че вече имало проблем с достъпа до 645 лекарства.

Лирата поевтиня с 38% спрямо долара и с 32% спрямо еврото от началото на тази година. Продажбите се ускориха този месец, когато централната банка, под натиска на президента Реджеп Ердоган, понижи лихвите с още сто базисни пункта до 15%, доста под инфлацията от 20%.

Силното обезценяване на лирата подклажда инфлацията в Турция чрез внос, включително на лекарства.

„Производството или вноса на лекарства са неустойчиви при настоящите валутни курсове“, коментира Барут и допълни, че асоциацията му ще поиска от правителството ръст на цените с минимум 35% за следващата година заради обменния курс.

Нарушения

Фармацевти прогнозираха проблеми с доставките до февруари, когато се определя следващата годишна референтна цена за лекарствата.

„Ще има недостиг на много лекарства, особено на лекарства за деца, хормонални медикаменти, за кръвно налягане, някои лекарства за диабет, инсулин“, очаква Айше Сибел Биринчъ, аптекарка в Анкара.

Ръководители твърдят, че затрудненията пред сектора се дължат и на системата за референтни цени, която съществува от 2004 г.

Според нея пет страни членки на ЕС се вземат като референтни и най-ниската цена сред тях е „референтната цена“ за лекарствата в Турция. За конкурентни медикаменти, лекуващи едно и също заболяване, се прилага 60% от референтната цена въз основа на обменния курс с еврото, който е фиксиран за една година.

Компаниите твърдят, че референтната цена е твърде ниска. Тя е определена на около 4,6 спрямо еврото за тази година, а еврото се разменяше за 13,4 лири в четвъртък.

Това води до забавяния за някои хора.

„Исках да си взема витамини, но успях да ги получа едва след няколко дни чакане. Аптекарят каза, че няма никакви в наличност“, споделя 43-годишната Елиф Кючук от град Ерзурум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още