IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорният законопроект на Джонсън получи нов удар от Камарата на лордовете

Членовете на Камарата гласуваха в късните часове на понеделник за премахване на най-противоречивите части от законопроекта за вътрешния пазар

10:18 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bryn Colton/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Камарата на лордовете на Обединеното кралство отхвърли правителствените планове за нарушаване на международното право чрез проектозакона на Джонсън за вътрешния пазар. Това връща бремето за излизане от ЕС отново на британския премиер, който веднага след поражението в горната камара обеща да продължи със спорното си законодателство, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Членовете на Камарата гласуваха в късните часове на понеделник за премахване на най-противоречивите части от законопроекта за вътрешния пазар, който предоставя на министрите правомощия да пренапишат едностранно части от споразумението за оттегляне, което Джонсън подписа с Европейския съюз през октомври 2019 г.

Законодателството се оказа повод ЕС да предприеме съдебни действия срещу Лондон в момент, когато двете преговарящи страни се намират в задънена улица по споразуменията за търговия и сигурност. Но премиерът Джонсън отказа да отстъпи от плана си, който някои членове на правителството му признаха, че ще наруши международното право по „специфичен и ограничен начин“.

„Как можем да упрекваме други държави, като например Русия, Китай, Иран, ако поведението им стане осъдително, когато ние самите така оскъдно се съобразяваме с договорите, които подписваме?“, коментира пред Камарата Майкъл Хауърд, който в миналото беше начело на Консервативната партия на Джонсън.

Камарата гласува с 433 гласа „против“ на 165 „за“ на първо четене и след това с 407 на 148 на второ по въпроса за премахване на спорните клаузи, които биха позволили на министрите да пренапишат части от споразумението за оттегляне.

Кабинетът на Джонсън незабавно публикува изявление, в което се посочва, че клаузите предоставят „правна защитна мрежа, която има за цел да запази целостта на вътрешния пазар на Обединеното кралство“ и те ще бъдат възстановени, когато проектозаконът се върне в Камарата на общините. Горната камара на британския парламент има възможността само да забави дадено законодателство, но не и да го блокира изцяло.

Законопроектът предоставя на министрите правомощия, които в случай, че не бъде постигнато търговско споразумение, им позволяват да отменят мита върху стоки от европейския единен пазар към Северна Ирландия - подобна министерска власт би нарушила деликатния компромис, постигнат от Великобритания и ЕС по време на преговорите за напускане на блока.

Тогава Джонсън се съгласи да наложи мита за стоки, които циркулират в Северна Ирландия и които представляват риск да бъдат допуснати на юг (Република Ирландия) и по този начин да се влеят в европейския пазар. Този компромис беше постигнат, за да се избегне въвеждането на митнически проверки и физически пунктове на остров Ирландия, което пък от своя страна би нарушило Споразумението от Разпети петък.

„Очакваме Камарата на лордовете да признае задължението на властимащите към хората в Северна Ирландия, на които трябва да се гарантира, че ще продължават да имат неограничен достъп до Великобритания при всякакви обстоятелства“, гласи изявлението на кабинета на Джонсън.

Министърът на кабинета Никълъс Тру по-рано защити законопроекта и настоя, че клаузите са необходими и подходящи.

„Върховенството на закона е основен елемент в нашата конституция, какъвто е и принципът на парламентарния суверенитет“, коментира Тру пред Камарата на лордовете, като допълни, че е напълно легитимно за всяко правителство да работи в полза на националния интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още