IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според ЕМА смесването на Covid ваксини вероятно е безопасно и ефективно

Първоначалните данни от проучвания са обнадеждаващи, но се чакат още данни, за да се направи по-точен анализ и да последва категорична препоръка

18:45 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви в сряда, че има „добри научни основания“, които предполагат, че смесването на ваксините срещу COVID-19 е безопасно и ефективно, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Това е така, защото понастоящем всички одобрени ваксини действат по подобен начин - чрез стимулиране на имунен отговор на вирусния спайк протеин, посочват от институцията.

Ранните данни от Испания и Германия предполагат „задоволителен имунен отговор и без опасения за безопасността“, казва още регулаторът.

Испания, Германия и Франция са сред страните, които са избрали да предложат иРНК ваксина на BioNtech/Pfizer или Moderna като втора доза за по-млади хора, които вече са получили първа доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca, заради опасенията за риска от кръвни съсиреци.

Провеждат се и опити във Великобритания, при които се правят няколко комбинации от ваксини. Резултатите показват, че леките реакции като главоболие и грипоподобни симптоми са по-чести при такова смесване на ваксини.

Първите резултати от имунитета се очакват много скоро.

ЕМА казва, че очаква още данни от проучванията и текущите изпитвания и ще ги прегледа, когато станат достъпни.

„Понастоящем EMA не е в състояние да даде окончателни препоръки относно използването на различни ваксини срещу COVID-19 за двете дози“, подчертава агенцията. Тя отбелязва, че решението за ваксинацията е в прерогатива на националните експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още