IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на "Турски поток" засилва значението на TANAP

По газопровода Турция ще може да получава и до 21 млрд. куб. метра газ годишно, смята ръководителят на проекта

11:06 | 07.03.16 г.
Спирането на "Турски поток" засилва значението на TANAP

“Турски поток“ стана жертва на кризата в отношенията между Русия и Турция. Замразеният проект обаче повишава значението на Трансанадолския газопровод (TANAP), казва ръководителят на консорциума, който ще изгради газопровода, Салтюк Дюзойл пред азербайджанското издание Trend.

До този момент плановете предвиждат по TANAP да бъдат пренасяни около 16 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището „Шах Дениз II” до Европа. От тях 6 млрд. куб. метра ще бъдат насочени към пазара в Турция.

Според Дюзойл обаче Анкара може да разчита и на 21 млрд. куб. метра азербайджански газ годишно по газопровода. Това ще стане с изграждането на допълнителни компресорни станции, които ще повишат капацитета на тръбите до 31 млрд. куб. метра газ годишно.

Ръководителят на проекта не вижда проблем Турция да получава газ от Иран и Туркменистан по TANAP.

Дюзойл е категоричен още, че намаляването на цените на петрола и природния газ на световните пазари няма да повлияе върху строителството на газопровода.

TANAP е част от одобрявания от ЕС проект Южен газов коридор, който ще разнообрази източниците и маршрутите на природния газ в Европа. Плановете са до 2018 година по газопровода да бъдат доставени първите количества природен газ от Азербайджан в Турция.

После, до 2020 година, чрез Трансадриатическия газопровод (TAP) суровината ще пристигне и до бреговете на Италия – през територията на Гърция и Албания.

България също е част от проекта Южен газов коридор чрез новата газова връзка IGB, която ще свърже газопреносните мрежи на България и Гърция в точките между Комотини и Стара Загора. По нея страната ни ще може да получава и втечнен газ от съществуващите гръцки терминали, както и от планирания терминал край Александруполис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още