IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителния фонд на еврозоната ще предостави кредитни линии за 240 млрд. евро

Министрите на финасите на страните от региона се споразумяха за помощи в размер до 2% от БВП

22:08 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Министрите на финансите от страните в еврозоната се съгласиха да разрешат на регионалния спасителен фонд да предостави кредитни линии в размер на 240 млрд. евро на правителствата от блока, проправяйки пътя на страните, включително на Италия, да черпят евтина ликвидност при безпрецедентно изразходване на средства, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Споразумението, договорено на видеоконференция в петък, представлява ключова част от отговора на блока на кризата, предизвикана от пандемията на коронавирус. Очакванията са Европейския съюз да се сблъска с най-сериозната рецесия в историята.

Съгласно инструмента за спешна помощ правителствата в еврозоната ще имат достъп до евтини средства на стойност до 2% от БВП без нито един от условията за затягане на коланите при отпускането на заемите по време на кризата с държавния дълг.

Съгласно споразумението на министрите, заемите, които страните ще могат да получават, ще имат максимален среден падеж от 10 години. Запитвания по програмата могат да бъдат отправяни до края на 2022 г.
 
Програмата, която все още трябва да бъде одобрена от няколко национални парламента, може да бъде въведена до 1 юни.
 
По-рано в петък управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че е „силно желателно“ политиците да излязат с общ отговор на икономическия хаос, създаден от коронавируса, защото иначе се рискува разделение в еврозоната.
 
В изявление, направено през интернет, Лагард подчерта, че е необходим „бърз, голям и симетричен“ европейски инструмент за финансиране на възстановяването и че ЕЦБ ще „изиграе своята роля“.
 
Повече четете на сайта на Bloomberg TV Bulgria.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още