IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Совалките на неформалния медиатор Герхард Шрьодер

Без мандат от нито едно правителство, извън официалните дипломатически канали, бившият германски канцлер може да бъде посредник за решаване на кризата

21:22 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Герхард Шрьодер. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Герхард Шрьодер. Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер пое изненадващо към Москва в опит да намери решение на военния конфликт между Русия и Украйна. Той замина без благословията на Германия, където той е силно критикуван дори от средите на собствената си партия, заради участието си в управлението на руски енергийни гиганти, припомня Politico.

Близки до Шрьодер коментират, че още миналия четвъртък бившият германски канцлер се е възползвал от връзките си и е разговарял лично с руския президент Владимир Путин. Срещата е била "много интензивна и честна", поясняват източниците на европейското издание, но без да дават повече подробности за нея.

След разговора в Кремъл бившият канцлер е разговарял и с Владимир Медински, който е ръководителят на руската делегация, преговаряща с Украйна за прекратяване на огъня. Двамата са имали "дълга дискусия" за статута на Донбас и желанието на Украйна да стане част от НАТО. А през уикенда Шрьодер е отпътувал за Истанбул, където пък е разговарял с украинския депутат Рустем Умеров, който също е участник в преговорите, но от украинска страна.

Според информацията бившият германски канцлер е уведомил Умеров проведените срещи в Москва. Говорител на украинския депутат е отказал коментар по темата.

Засега не е ясно дали Герхард Шрьодер ще продължи със совалките си и планира ли ново посещение в Москва. Едно е ясно обаче, че за разлика от повечето световни лидери, които опитват да намерят решение на кризата, той е единственият, който разговаря с Путин и представители на Украйна на живо, лице в лице.

На този етап няма индикации, че Шрьодер ще промени хода на събитията, но липсата на мандат от страната на което и да било правителство, може да доведе до пробив, още повече, че той е бивш държавник и може да действа извън официалните канали на дипломацията.

Според Politico включването на Шрьодер като посредник е по искане на Украйна. Властите в страната са се свързали с него чрез швейцарската медийна група Ringier, в която бившият канцлер работеше като консултант в продължение на 15 години. Издателската компания обаче прекрати договора му, след като той отказа да напусне ръководните си позиции в руската енергетика след военната инвазия на Русия в Украйна.

Изпълнителният директор на Ringier Марк Валдер потвърди, че е свързал двете страни и е спомогнал за осъществяването на първите контакти в Истанбул. Компанията обаче не е замесена в случващото се след това, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още